Rap, räp, tai räppi; kuten haluatte.
Joulu- ja tammikuun teemamaastomme on sanataiteista ketterimmässä. Suomen kielen osuvin käännös sanalle “räppääminen” lienee sivaltaminen; englanniksi sana on tarkoittanut iskua tai lyöntiä. Ja nimenomaan iskua, joka tehdään puhumalla, laulamalla, runoilemalla, omilla tiedoillaan ja taidoillaan pätemällä, puolustautumalla ja osoittamalla.
Räppääminen vaatii nopeita hoksottimia ja kykyä heittäytyä. Se vaatii sävelkorvaa ja sisä- alku- ja loppusointujen tajua. Sanataiteena se on yksi vaativimmista, eikä ole mikään ihme, että räppi nauttii juuri tällä hetkellä niin suurta, maailmanlaajuista suosiota.
Ensimmäinen minuun vaikutuksen tehnyt räppäri oli kukas muu kuin hittimaakari Eminem. Sitä ennen en kai tiennyt räpistä tai hip hopista mitään. Eminem jätti niin ison jäljen, että halusin kunnioittaa hänen rehellisiä, rajuja riimejä omassa kymmenen vuotta myöhemmin julkaistussa runokokoelmassa. Räpin löytäessäni minusta tuntui siltä, ettei yksikään muusikko tai kirjailija ollut ennen ilmaissut asioita, joita pidin sisälläni ja joille etsin sanoja, yhtä tarkasti ja osuvasti. Vain räpin sanoituksissa oli sellaista piinaa, johon nuori sydämeni pystyi samaistumaan.
Peräänkuulutankin nuortenkirjallisuudelta ja miksei kaikelta kirjallisuudelta vielä enemmän sitä, mitä räppi parhaimmillaan tarjoilee. Peräänkuulutan lohdullisia ja todellisia kirjoja esimerkiksi nuorten yksinäisyyden kokemuksesta. Vähävaraisuudesta, ulkopuolisuudesta, kaveriporukoista, vaikeista vanhemmista tai vaikeista rakkauksista, omasta identiteetistä ja vaikka kaupunginosista. Toki tällaistakin kirjallisuutta julkaistaan, esimerkiksi juuri räppärikaksikko Gasellien kirjoittama “Sä maksat” -teos (WSOY), jonka runoilija Harri Hertell on tähän numeroomme perusteellisesti arvioinut. Tulossa on myös tekijöiden haastattelu!
Peräänkuulutan todellisuutta nuortenkirjallisuuteen, kiertelemätöntä ja varomatonta puhetta ja aiheita, jotka koskettavat yhä nuorempia. Suoruus ei koskaan ole pahasta.
PS. Nykyisin kuuntelen erityisesti ruotsalaista räppäri Silvana Imamia ja helsinkiläistä illmaria, jota voi perustellusti kutsua vuoden tulokkaaksi.
Lukufiiliksen toimituksesta Aura Nurmi