Ilmiöt
19.9.2019
|
Venla Lepänaho

Poetry Slam iskee tunteisiin

On lauantai 17.8., ja kello alkaa lähestyä seitsemää eli aikaa, jolloin Poetry Slamin SM-kisat ovat alkamassa. Tavalliseen tapaani olen lähtenyt liikenteeseen viime tipassa ja joudun kiirehtimään, jotta ehdin Kalasataman metroasemalta Suvilahdessa sijaitsevaan Tiivistämöön, jossa tapahtuma pidetään. Ennätän kuitenkin ajoissa paikalle ja istahdan odottelemaan illan alkua.

Poetry Slam -kilpailun idea on oikeastaan melko yksinkertainen. Kilpailijat esittävät oman runonsa, joka saa kestää korkeintaan kolme minuuttia tai he menettävät osan pistesaaliistaan. Tämän jälkeen viisi tuomaria antavat pisteitä väliltä 1-10 yhden desimaalin tarkkuudella, mutta pisteiden loppulaskennassa kilpailijan paras ja huonoin arvosana jätetään huomioimatta. Kaikkien esiinnyttyä kilpailijoiden pisteitä verrataan toisiinsa, ja puolet kilpailijoista pääsee jatkoon seuraavalle kierrokselle, joka aloitetaan uudestaan puhtaalta pöydältä. SM-kisojen viisitoista osallistujaa on valittu eri puolilla Suomea järjestetyissä aluekarsinnoissa, joten taso on korkea eikä kuka tahansa pääse astumaan lavalle.

Tapahtuma lähtee kunnolla käyntiin hiukan seitsemän jälkeen, kun aikaisempien vuosien voittajat Jonna Nummela eli Nihkee Akka ja Juho Kuusi siirtyvät yhdessä juontamaan iltaa. Ensimmäisellä kierroksella esiintymisjärjestys arvotaan, mutta kierroksen aloittaa silti nollarunoilija, tässä tapauksessa Nuorten Poetry Slamin voittaja, jonka mykistävän esityksen jälkeen tuomarit pääsevät harjoittelemaan, kuinka pisteiden antaminen toimii. Tämän jälkeen edetään muihin kilpailijoihin, ja jo viidentoista ensimmäisen runon jälkeen tuntuu, että kaikki tunnetilat on käyty ainakin kertaalleen läpi ajassa, joka samaan aikaan tuntuu kolmelta vuorokaudelta ja yhdeltä silmänräpäykseltä.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen pidetään pieni tauko, jota seuraa toinen ja kolmas kierros heti toistensa perään. Välissä on juuri sopivasti aikaa kuunnella, kun DJ-duo Kobran Kädet soittaa musiikkia, ja vetää henkeä, jotta kykenee taas prosessoimaan kuulemaansa.

Myös toisella kierroksella on tarjolla upeita esityksiä, ja monien kilpailijoiden väliset piste-erot ovat todella pieniä. Niinpä kolmannella ja viimeisellä kierroksella ollaan jännittävässä tilanteessa, kun neljä kilpailijaa pääse jatkoon, kaksi jaetulta ensimmäiseltä sijalta ja kaksi toiselta. Kolmannella kierroksella kuitenkin saadaan piste-eroja aikaiseksi ja voittajaksi nousee Solja Krapu Kuopiosta.

Ilta Tiivistämöllä jatkuu vielä palkinnonjaon jälkeen räppäri Haamun keikalla, mutta itse päätän suunnata kohti kotia. Loppukesän illassa ei voi muuta kuin miettiä, kuinka hienoa on, että joillain on oikeasti sana hallussa ja taito esiintyä.

Tänä vuonna viidettätoista kertaa järjestettävää Runokuuta vietettiin Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä 15.-25.8. Juhlavuoden teemana toimi aistit

← Takaisin
seuraa meitä