Ilmiöt
23.11.2017

#pojatkinlukee – kirjavinkkilistaa pojille

J. S. Meresmaa: Naakkamestari.

Lista on kerätty Magdalena Hain Facebook-sivuilla. Alla olevaan listaan pätee muutama sääntö:

·    Kirjan pitää olla uusi, eli ilmestynyt tällä vuosituhannella.

·    Kirjan pitää olla nuortenkirjallisuutta

·    Mikään ei estä tarjoamasta näitä samoja kirjoja tytöille. Tietenkään. Lukumaku on aina yksilöllinen asia ja se myös muuttuu ajan kanssa.

”Eri medioissa puhutaan paljon erityisesti poikien lukemisesta. Keskustelussa aikuiset vinkkaavat toisilleen oman aikansa nuortenkirjoja ja harmittelevat sitä, että pojille ei kirjoiteta kiinnostavaa kirjallisuutta. Kirjailijana ja nuortenkirjallisuutta seuraavana olen tästä äimistynyt! Kirjoja on, mutta miten niistä saataisiin lukijoille tietoa? Sain tästä ponnikkeen kasata listaa uusista, poikia kiinnostavista kirjoista. Sain hurjasti vastauksia niin kirjailijoilta, kirjavinkkareilta kuin vanhemmiltakin. Listalla on monenlaisia kirjoja, koska lukijoitakin on moneen lähtöön. Tavoitteena on, että listan avulla yhteen jos toiseenkin pukinkonttiin ilmestyisi kova paketti, josta ehkä – jos hyvin käy – aukeaa uusi maailma.” – Magdalena Hai

LISTA

·  Aleksi Delikouras: Nörtti-sarja. Esiteineille ja teineille. Hyvää monimediallisuus (https://areena.yle.fi/1-4142421), huumori, kiinni tässä päivässä.

·    Anne Leinonen & Eija Lappalainen: Devoted Souls. Teineille, gamereille. Pelien, sarjakuvien ja kirjallisuuden yhdistelmä.

·   Johanna Hulkko: K-18. Teinisekoilua, tätä päivää. Helppolukuinen ja suht lyhyt. Koukuttaa myös vähemmän lukevan nuoren.

·    Magdalena Hai: Haiseva käsi ja muita kauheita kertomuksia Uhriniituntakaisesta. Kauhua teineille ja tosi jännää kestäville esiteineille

·   Sanna Heinonen: Noland

·    J. S. Meresmaa: Naakkamestari. Vaihtoehtohistoriaa 1900-luvun alun Tampereelta. Historiasta kiinnostuneelle teinille. Lyhyt, mutta kerronnaltaan ja teemoiltaan vaatii jo hiukan enemmän lukijaltakin. Loppuratkaisu räjäyttää pään.

·    Sari Peltoniemi: Kuulen kutsun metsän peittoon & Haltijan poika. Teineille. Metsämystiikkaa, kauhuelementtejä ja teinisekoilua.

·    Katri Alatalo: Karnin labyrintti (Mustien ruusujen maa -trilogia). Esiteinit ja teinit. Lempeä laskeutuminen eeppisen fantasian maailmaan. Jos nuori tykkää Hobitista, tämäkin voi iskeä.

·    Kaj Korkea-aho & Ted Forsström: Zoo! Viraalit nerot.

·    Maria Turtschaninoff: Underfors / Helsingin alla. Seikkailullista urbaanifantasiaa esiteineille ja teineille.

·    Annukka Salama: Faunoidi-sarja. Kovaa kolahtavaa urbaanifantasiaa teineille.

·    Angie Thomas: Viha jota kylvät. Isommille teineille. Kansikuvassa hehkupinkkiä, mutta älä anna sen hämätä. Tämä on yksi vuoden kovimmista nuortenkirjoista.

·    Erin Hunter: Soturikissat-sarja. Esiteinit ja nuoremmat teinit. Tämä on vaan niin iso ilmiö juuri nyt, että eihän sitä voi oikeasti sivuuttaa. Soturikissat koukuttaa laiskemmankin lukijan.

·   Nelli Hietala: Miia Martikaisen kärsimysviikko. Romantiikkaa ja teinisekoilua. Vaikka tämä profiloituu tyttökirjaksi, kolahti sen verran kovaa tuttuun poikaan, että tämä on listattava. Koska hei, kyllä pojatkin tykkää lukea rakkaudesta.

·    Kerstin Gier: Rubiininpuna jne. (jalokivitrilogia) & Unien kirjat -trilogia. Teineille ja jännitystä sietäville esiteineille. Aikamatkailua, seikkailua, teinisekoilua, romantiikkaa. Sama loppukaneetti kuin edellisessä.

·    Roope Lipasti: Lätkä-Lauri-sarja.

·    Ilkka Auer: Anastasia. Kauhua teineille.

·    Jari Mäkipää: Etsiväkerho Hurrikaani -sarja. Dekkareita, joissa tärkeässä osassa nuorten välinen ystävyys.

·    Jeff Kinney: Neropatin päiväkirjat. Vahva suositus kiireiselle, melko vähän kaunokirjallisuutta lukemaan tottuneelle varhaisteinipojalle.

·    Elina Pitkäkangas: Kuura-sarja. Ihmissusia, romantiikkaa ja toimintaa. Ikäsuositus n. 14

·    Rainbow Rowellin tuotannosta kaikki (ihanan kauniin raastavia ja kauniita kirjoja erilaisuudesta ja kohtaamisista)

·    Seita Vuorelan Lumi (maahanmuuttoa, kulttuurien törmäyksiä ja teinisekoilua)

·    John Greenin kaikki (sarkastisia ja ajattelevia päähenkilöitä, paljon enemmän kuin Tahtiin kirjoitettu virhe -leffa antaa ymmärtää, vanhemmille nuorille)

·    Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous. Isommille teineille. Katastrofin jälkeinen yhteiskunta, fantasia-aineksia, myyttisiä sukulinjoja, kapinallisuutta, jännittävää juonittelua/sodankäyntiä & teiniromantiikka-draamaa

·    Philip Pullman: Vedenpaisumus. Universumien tomu-trilogian maailmaan sijoittuva prequel. Aloittaa sarjan The Book of Dust (suomeksi Lyran kirjat).

·    Becky Abertall: Minä, Simon, homo sapiens. Valtaisa tunneskaala, naurua ja surua, kaikille ja etenkin seksuaalisuuttaan miettiville. Yläkouluikäisestä alkaen.

 Lista päivittyy jatkuvasti Magdalena Hain FB-sivuilla.

 

 

← Takaisin
seuraa meitä