Ilmiöt
30.6.2021
|
Suvi Väänänen

Räp-artisti Uniikki: ”Sanat syntyvät oman elämän kokemuksista”

Rap-artisti Dan Tolppanen, taiteilijanimeltään Uniikki, tuli tunnetuksi yhtenä Kapasiteettiyksikkö -yhtyeen jäsenenä. Hän on myös Rähinä Recordsin perustajajäsen. Nykyään Uniikki tunnetaan yhtenä Suomen omalaatuisimmista lyyrikoista.

uniikki

Viime vuoden lopulla artistilta julkaistiin elämäkerta, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Miikka Anttosen kanssa Uniikki elämä (Otava). Kirja tarjoaa omaelämäkerrallisten tarinoiden kautta kerrottuja oppitunteja muun muassa onnellisuuden tavoittelusta, mielenterveyshäiriöistä, sosiaalisesta mediasta, positiivisesta vaikuttamisesta, menestymisestä sekä vaikeuksien selättämisestä.

Uniikki sai ensimmäisen kultalevynsä singlejulkaisustaan Pätkätöis, joka oli albumilla #Kylänmies. 

Suhde lukemiseen ja kirjoittamiseen

“Äitini teki mittavan uran kirjastonhoitajana, isäni puolestaan keräilee kirjoja ja on kirjoittanut niitä myös kolme kappaletta, joten kirjallisuus on aina ollut läsnä. Olen lukenut lapsesta asti paljon. Kappaleita olen kirjoittanut n. 25 vuotta, ja viime vuonna oli mahtavaa olla mukana myös kirjoittamassa omaa kirjaani.

Kaksi kirjaa, jotka ovat olleet todella vaikuttavia lukukokemuksia lähiaikoina ovat Trevor Noahin Laiton Lapsi sekä Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija.

Olen lukijatyyppinä samaistuva. Luen paljon muiden artistien elämänkertoja ja löydän niistä yhtymäkohtia myös oman uran ja elämän suhteen, joten niihin samaistuminen on itselleni helpointa.

Mielestäni parasta lukemisessa onkin juuri se, että voin niin voimakkaasti asettua hahmojen asemaan ja unohtaa ’oikean maailman’ kokonaan. Lukeminen on siis itselleni hyvä keino irrottautua arjesta. Siksi luonnollisesti tykkään kirjoista, joissa on vahvaa henkilökuvausta.”

Sanojen synty ja inspiraatio

“Sanat syntyvät pääasiassa yleensä oman elämän kokemuksista, sekä siitä, mitä

kaikkea näen ympärilläni.

Minua inspiroivat omien alojensa edelläkävijät, jotka rikkovat patterneja (kaavoja/malleja) ja tekevät asioita toisin kuin muut. Inspiroivaa on myös positiivisten ja energisten uusien ihmisten tapaaminen, luonto sekä matkustaminen”.

Albumin tai biisin tekeminen

“Nykyään Spotifyn aikana julkaistaan enemmän yksittäisiä biisejä kuin kokonaisia albumeita. Itse olen julkaissut viimeisimmän albumin kuusi vuotta sitten, ja nyt olisi vihdoin tarkoitus julkaista uusi albumi ensi vuonna.

Biisin tekemiseen menee viikosta useampaan kuukauteen ja albumissa

sitten vieläkin kauemmin.”

Vinkkejä aloittelijalle tai urasta haaveilevalle

“Vanha klisee, harjoitus tekee mestarin, on paikkansa pitävä. Oli se sitten kappaleiden kirjoittamista tai muuten vain kirjoittamista,  kannattaa laittaa paljon työtunteja sisään. Kirjoittamisen ei tarvitse olla edes kovin johdonmukaista, kuhan vain tekee. Sieltä se oma tyyli ja juttu alkaa sitten pikkuhiljaa hahmottumaan.

Uusin biisini ’Elä Vähä’ julkaistiin kesäkuussa. Käykää ihmeessä

tsekkaamassa se, sillä senkin lyriikasta voi löytyä motivoivia juttuja.“

← Takaisin
seuraa meitä