Pääsin haastattelemaan Nuoren Voiman Liiton tuottajaa, Runokuu- festivaalin ohjelmajohtaja Anna Borgmania ja Sanataideopettajaa Jenni Hurmerintaa aiheesta Sanapajat.
Kuva: Johannes Lija
Aluksi selvittelin mikä on Runokuu ja millaisissa hankkeissa he ovat mukana. Runokuu järjestetään vuosittain ja nyt elokuussa tulee jo kuudestoista vuosi, kun festivaalit järjestetään. Siellä esiintyy monipuolinen kattaus kirjailijoita, runoilijoita ja taiteilijoita, niin Suomesta kuin myös ulkomailta. Runokuu on Helsingin Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali, jossa viime vuonna kävijöitä oli ollut 15 000. Tämän vuoden teemana on Sähkö.
Nuoren Voiman Liiton toiminta on hyvin laajaa. He järjestävät muun muassa kirjoittajakoulutusta kaikenikäisille, monipuolisia tapahtumia ja he kustantavat myös Nuori Voima – kulttuurilehteä. Heillä on myös kansainvälistä toimintaa sekä Villa Sarkia – residenssi nuorille kirjailijoille.
Sanapajojen ideana on tarjota monen kielen ja kulttuurin piirissä kasvaneille nuorille sanataideopetusta. Idea Sanapajoista oli lähtenyt henkilökunnan välisestä keskustelusta, liittyen siihen, ettei monikulttuurisille nuorille ole tarjolla riittävästi tilaisuuksia luovan kirjoittamisen harrastamiseen. He halusivat myös suunnata toimintaa Itä-Helsingin alueelle, jossa ei ole järjestetty säännöllisiä työpajoja – ainakaan turhan paljon. Sanapaja/Wordshop-nimiset maksuttomat työpajat aloitettiin Vuotalolla Jennin vetämänä kevätkaudella 2019, ja seuraavana vuonna saatiin jo toinenkin ryhmä Stoaan Veera Koivaaran ohjaamana.
Sanataideharjoituksien avulla harjoitellaan itseilmaisua, mielikuvituksen käyttöä ja sanoilla luovaa leikittelyä. Työpajat tuovat vaihtelua arkeen ja mahdollistavat myös tutustumisen toisiin nuoriin. Osallistujat saavat kirjoittaa millä kielellä ja tyylillä haluavat ja juuri sellaisista aiheista, jotka heitä itseään kiinnostavat. Yksi ehdoton sääntö kuitenkin on, jonka Jenni on keksinyt vuosien saatossa: kunhan ei loukata sanoilla ja käytöksellä itseämme eikä muita, muuten kaikki on sallittua.
Jenni suunnittelee jokaista Sanapajaa varten tietyn teeman, jonka ympärille hän kehittelee kirjoitusharjoituksia, mutta tunteja voidaan aina myös soveltaa osallistujien toiveiden mukaan. Jennin Sanapajoissa Vuosaaressa on viimeisen lukuvuoden aikana kirjoitettu esimerkiksi mielipidekirjoituksia, lavarunoutta, laululyriikkaa, runoja, fantasiatarinoita, fanifiktioita sekä omia manifesteja. Kaikki aiheet ja tyylilajit ovat siis mahdollisia.
Tällä kevätkaudella Sanapajat ovat olosuhteista johtuen siirtyneet Nuoren Voiman Liiton Instagram-tilin storyihin, missä Jenni, Veera ja Juho Kuusi jakavat kirjoitusharjoituksia nuorille vuoroviikoin.
Sanataideopettajana Jenni haluaa korostaa, ettei luovassa kirjoittamisessa ole olemassa väärää tai oikeaa tapaa kirjoittaa, eikä kielioppisäännöistä tarvitse välittää. Sillä ne voidaan helposti korjata. Pääasia on, että tekstiä syntyy ja että kirjoittaja heittäytyy leikittelemään sanoilla. Ja mitä hassumpaa, höpsömpää ja villimpää teksti on, sitä parempi!
Jenni haluaa nostaa esille tärkeän asian liittyen kirjoittamiseen: kirjoittaminen on taitolaji, joten jokainen voi opetella paremmaksi kirjoittajaksi, jos vain ryhtyy harjoittelemaan.
“Kirjoittamisen harjoittelu todella kannattaa, sillä hoksaamme sitä tai emme, koko todellisuutemme rakentuu sanoille”. Tästä Jennillä oli esimerkkeinä kotiläksyt, WhatsApp-viestit tai ihan vain omassa päässä esiintyvät ajatukset, jotka kaikki muodostuvat sanoista.
“Ja mitä paremmin käytämme sanoja, sitä sujuvampaa elämämme on ja sitä paremmin ymmärrämme itseämme sekä toisia ihmisiä”, Jenni muistuttaa.