Ilmiöt
22.5.2019
|
Aino Aaltonen

Sytytä lukemisen VIMMA!

Suomalaisten lasten, erityisesti poikien, lukutaito laskee hälyttävästi. Pisa-tutkimusten mukaan tyttöjen ja poikien lukutaidossa on suuri ero, mikä korostuu varsinkin alakoulun viimeisillä luokilla ja yläkoulussa. Myös tyttöjen ja poikien lukutottumukset ovat erilaiset — tytöt lukevat, pojat eivät. Syyt poikien matalaan lukuintoon ovat moninaiset ja niitä on varmasti yhtä monta kuin on poikia. Kirjailija Jyri Paretskoi pitää yhtenä syynä poikien lukemattomuuteen vallitsevaa lukemisen kulttuuria, jossa lukemisen malleja on tarjolla entistä vähemmän, kirjoja ei esimerkiksi sisustustrendien takia ole enää samalla tavalla näkyvissä kodeissa ja lukemisen arvostus ylipäätään on laskenut. Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Antti Klemi jatkaa Paretskoin ajatusta ja toteaa, että lukeminen tuntuu monella pojalla muuttuvan jossain vaiheessa noloksi: ”on siistimpää kehua, kuinka monta maalia teki viime pelissä kuin kertoa, miten hienon kirjan luki viime viikolla”.

Paretskoi ja Klemi kuuluvat Lastenkirjainstituutin ja Karisto Oy:n Sytytä lukemisen VIMMA! -kirjoituskilpailun lopputuomaristoon. Kirjoituskilpailussa etsitään erityisesti 11–14-vuotiaita poikia kiinnostavaa rohkeaa ja uudenlaista kaunokirjallista käsikirjoitusta. Tuomariston muut jäsenet ovat kohderyhmää edustavat tamperelaiset koululaiset Lukas Browne ja Saku Pietilä. 

Kirjoituskilpailu on kaikille avoin ja siihen voi osallistua ennen julkaisemattomalla käsikirjoituksella, jonka pituutta ja tekstilajia ei ole määritelty. Kilpailuaikaa on 31.7.2019 asti. Kilpailun raati hakee mielenkiintoista ja raikasta tekstiä, joka koukuttaa lukuharrastukseen: ”odotan rohkeita ja ennakkoluulottomia tekstejä, jotain uutta ja innostavaa, sellaisia tekstejä, joita ei malta laskea käsistään vaan jotka on luettava saman tien alusta loppuun”, Paretskoi sanoo. Kilpailun keskiössä on yritys löytää poikia kiinnostava teksti. Klemi toivoo, että kilpailutekstien aiheet linkittyisivät poikien omaan elämään ja maailmaan, unohtamatta kuitenkaan ajattomia teemoja: ”kirjan täytyy säväyttää, ehkä jopa hieman provosoida”. Tarkemmat kilpailuohjeet löytyvät osoitteesta: http://lastenkirjainstituutti.fi/muut-palvelut/lapsille-nuorille-perheille/sytyta-lukemisen-vimma. 

Hyvää kirjallisuutta ei ole koskaan liikaa, ja varsinkin nuoria poikia kiinnostavista aiheista kirjoitettuja tekstejä tarvitaan lisää. Osallistu kilpailuun ja auta sytyttämään lukemisen vimma! 

Lisätietoja: Lastenkirjainstituutti, toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen

kaisa.laaksonen@lastenkirjainstituutti.fi

p. 050 3615 639

← Takaisin
seuraa meitä