Ilmiöt
26.6.2018
|
Venla Lepänaho

Terveisiä runokorttelista

Annikin runofestivaali järjestettiin tänä vuonna 9.6.2018 viidettätoista kertaa Tampereella Annikin puukorttelissa. Vanhojen puutalojen ympäröimällä festivaalialueella oli jo aamupäivällä paljon ihmisiä ja iltapäivän aurinko houkutteli paikalle yhä enemmän yleisöä. Tämän vuoden teemana oli ’Vapaa on vain umpihanki’, tunnettu sitaatti Aaro Hellaakosken runosta Lyhyesti. Teemalla haluttiin tuoda esille kulttuurin ja kirjallisuuden oman tiensä kulkijoita.

Festivaaleilla kuultiin paljon hyvin erilaisia esityksiä lyriikasta proosaan ja lauluihin. Esiintymässä olivat mm. Mari Laaksonen, jonka esityksessä yhdistyivät kauniisti teksti ja ääni, Ossi Nyman, joka proosatauolla luki otteita kirjastaan Röyhkeyttä sekä upeaääninen Mirel Wagner, jolta saimme kuulla syksyllä ilmestyvän albumin kappaleita. Mukana festivaaleilla oli niin tunnettuja suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin kirjailijoita.

Annikin runofestivaali oli hyvin erilainen kokemus verrattuna Helsinki Litin ja Kirjamessujen kaltaisiin suuriin kirjallisuustapahtumiin. Tärkeässä osassa tapahtuman järjestelyjä ovat nimittäin vapaaehtoiset ja Annikin puukorttelin asukkaat, jotka ovat festivaalin ensimmäistä kertaa koonneet kasaan. On hienoa, kuinka ihmiset avaavat oman pihansa, ja myös osan kodeistaan, tällaiseen käyttöön. Myös tapahtuman puitteet ovat täten hyvin erilaiset ja kaunis Annikin puukortteli luokin tapahtumaan ihan omanlaisensa tunnelman. Toisaalta sää vaikuttanee paljon tapahtumaan, mikä voi kylmänä ja sateisena päivänä pienentää kävijämääriä.

Ohjelma perustui paljolti esiintyjien oman tuotannon esittelyyn, eikä esimerkiksi haastatteluihin, joita tapahtumissa monesti on. Yksitoistatuntisen festivaalin aikana vierailijat saivat kuulla hyvin erilaisia esityksiä runoudesta musiikkiin.

Annikin runofestivaali oli positiivisella tavalla mielenkiintoinen kokemus. Oli mukava huomata, että tapahtumassa oli itselle tuttuja kirjailijoita, mutta myös täysin uusia tuttavuuksia. Tapahtuman kautta voisi olla helpompaa päästä sisään runouden maailmaan ja löytää runoilijoita, joiden runojen teemat koskettavat ja joiden tyyli kirjoittaa tuntuu itsestä hyvältä.

Kannatti lähteä Helsingistä Tampereelle tutustumaan Annikin runofestivaaliin. Vielä jäi kokematta esimerkiksi kolmipäiväinen kulttuuritapahtuma Annikki OFF, joka järjestettiin ennen Runofestivaalia. Muutenkin Tampere on kaunis kaupunki, johon voisi tutustua paremmin jonain kauniina kesäpäivänä.

← Takaisin
seuraa meitä