Ilmiöt
5.11.2019
|
Sofia Blomberg

Timo Parvela on nähnyt muutoksen kirjallisuudessa

Timo Parvela

Kuva: Veikko Somerpuro (WSOY)

 

Timo Parvelan (s.1964) esikoisteos Poika julkaistiin vuonna 1989, jolloin kylmä sota oli loppumassa ja Berliinin muuri murtui. Teoksesta on jo 30 vuotta. Tämän jälkeen mikään ei ole pysäyttänyt Timoa kirjailijana. Kaikki nämä tapahtumat tuntuvat jopa toiselta aikakaudelta.

Punahilkka unohtumassa

30 vuotta on pitkä aika ja monet asiat ovat muuttuneet. Timon ensimmäisissä kirjoissa on asioita, jotka hän kokee nykypäivänä kielletyiksi. Hän kirjoitti esimerkiksi ensimmäisessä kirjassaan, kuinka kiinalaiset eivät osaa sanoa r-kirjainta. Tällaista ei voi hänen mielestään enää tehdä. Muutoksen Timo huomaa, kun hän pitää tarinakonsertteja. Timo lukee yleisön edessä vanhoja- sekä uusia tekstejä. Yleisö koostuu lapsista ja heidän vanhemmistaan. Timolle tyypillinen huumori on perustunut vahvasti vanhoihin sananlaskuihin sekä tarinoihin, kuten Punahilkkaan. Timo huomaa, että yleisössä reagoidaan eri tavalla teksteihin, kuin 30 vuotta sitten. Timon vaimo on opettaja ja hän kertoi Timolle, että kaikki eivät edes tunnista Punahilkka-satua tänä päivänä.

Muutoksen Timo huomaa myös kaunokirjallisuudessa kappaleiden pituuksissa. Luvut ovat lyhentyneet, jotta yhden luvun saisi luettua metromatkalla. Tämä näkyy myös lastenkirjallisuudessa, sillä sen on pitänyt tiivistyä. Se on muuttunut myös nopeatempoisemmaksi, jotta lukijoiden mielenkiinto pysyisi yllä. Timo on itse ratkaissut asian niin, että hänen kirjoissaan kuvituksen osuus on kasvanut viime vuosina. Visuaalisuus helpottaa tekstin avaamista Timon mielestä, minkä vuoksi hän haluaa sitä lisätä.

Kirjoista pitää puhua

Timon mielestä pitäisi palata ajassa taaksepäin ja puhua kirjoista. Lastenkirjoista tulisi puhua nimillään ja nimikkeillä. Näkymätöntä on Timon mielestä vaikea suositella. Timon mielestä lapsia tulisi kehottaa lukemaan jokin tietty teos, eikä kehottaa vain lukemaan. Tietoa uusista lasten- ja nuortenkirjoista on hänen mielestään vähän saatavilla. Lasten ja nuorten pitäisi saada tieto siitä, mitä he voisivat lukea. Timon mielestä lukemisen tärkeydestä on puhuttu viimeisen kolmen vuoden aikana hyvin paljon, minkä vuoksi hän aikoo nyt keskittyä kirjoittamiseen.

Timo Parvela keskusteli menneistä ja muutoksista kirjallisuudessa Helsingin kirjamessuilla 27.10.2019

← Takaisin
seuraa meitä