Ilmiöt
24.10.2018
|
Elisa Grönholm

Tubettaja Mansikkka: ”Siitä lähtien, kun opin lukemaan, olen vain kahminut kirjoja”

Kuva: Tara Jaakkola

Maiju Voutilainen eli Mansikkka on suosittu tubettaja, mutta myös runoilija. Hänen esikoisteoksensa Itke minulle taivas ilmestyi viime vuonna Otavan kustantamana. Mansikkka nähtiin Turun kirjamessuilla Lukuliikkeen messushow’ssa, sillä Mansikkkan mielestä huoli nuorten lukemisesta on aiheellinen ja Lukuliikkeelle on tarvetta.

– Siitä lähtien, kun opin lukemaan, olen vain kahminut kirjoja, Mansikkka kertoi. Esimerkiksi Harry Potterin maailma tuli hänelle lapsena tutuksi. Kirjoittamisen hän aloitti jo alakoulussa supervoimatyttö-leikkien pohjalta. Kipinä kirjoittamiseen ja runoihin löytyi uudestaan lukioikäisenä. – Kävin katsomassa tanssirunotaideteoksen, jossa oli Eino Santasen runoja. Se kolahti kovaa.

Sanataide voisikin olla yksi ratkaisu nuorten hiipuneeseen lukuintoon, sillä nuoret haluavat päästä itse tekemään ja vaikuttamaan. – Yksisuuntainen lukeminen voi vaikuttaa tylsältä, Mansikkka sanoi. Myös tubettajalla on välillä vaikeuksia keskittyä kirjaan hektisessä arjessa, jossa tekee mieli pälyillä Instagramin feedia.

– Olen niin kärsimätön informaation saamisessa, että isojen kokonaisuuksien lukeminen voi olla välillä todella haastavaa, hän kertoi. Kun kirjaan keskittyy, on kokemus kuitenkin palkitseva. – Vähän kuin olisi käynyt jossain ihan muualla tai katsonut intensiivisen leffan, Mansikkka kuvaili.

Kuva: Tara Jaakkola

Tubettajan tekee myös kirjakirjavinkkauksia, ja niiden pohjalta muutama seuraaja on uskaltanut tarttua kivalta kuulostavaan kirjaan. – Kirjavideoissa on kaikista sitoutunein yleisö.

Messushow’n päätyttyä fanit saivat tulla tapaamaan tubettajaa Lukukeskuksen messupisteelle. Selfiet olivat nosteessa.

Kuva: Tara Jaakkola
← Takaisin
seuraa meitä