Ilmiöt
18.11.2018
|
Helmi Kärkäs ja Martyna Jaksina, Mukkulan koulu

Tubettaja Miklu: ”Olen koukussa kirjoihin”

Mukkulan koululle saapuivat kirjailijat Roope Lipasti ja Magdalena Hai sekä tubettaja Miklu eli Mike Bäck. Lukuliike koulussa -tapahtuman aikana he kertoivat lukukokemuksistaan ja kirjojen merkityksestä omaan työhönsä.

”Muutamat koulumme oppilaat  valmistautuivat haastattelemaan kirjailijoita ja paikkoja laitettiin vielä viime hetkellä kuntoon. Miklu odotti koulun ruokalassa esiintymisen alkamista. Koulun  ruokalan ja liikuntasalin aulan välissä on tuulikaappi, jossa varsinkin pieniä  oppilaita oli lasissa kiinni huutamassa Miklun nimeä.  Kun kaikki oppilaat olivat siirtyneet salin puolelle ja kaikki oli valmiina,  Miklu juoksi liikuntasalimme sivuovesta rappusia pitkin lavalle. Silloin koko yleisö  viimeistään hiljeni.

Oppilaiden ilmeet olivat iloisia ja innostuneita, kun he näkivät  Miklun lavalla. Ensin Miklu esitteli itsensä ja kertoi lukemistaustastaan. Miklu  kertoi, että kiinnostui lukemisesta 16–17-vuotiaana ja on nyt ihan koukussa kirjoihin. Kuultuaan, että Mukkulan koululla on oma kirjasto, Miklu totesi, että  kirjasto on ihan paras paikka, koska kirjojen lainaaminen on ilmaista. Miklu suositteli lavalla elämäkertakirjoja varsinkin heille, joita lukeminen ei kiinnosta.  Kun löytää itseään kiinnostavan henkilön elämäkerran, se ei voi olla tylsää  luettavaa. Hänen veljensä Roni Back on julkaissut oman kirjan nimeltä Tubettajan  käsikirja. Se sisältää kaikkea tubettamiseen liittyviä asioita ja vinkkejä aloitteleville tubettajille. Miklu aloitti tubettamisen, koska hänellä oli tylsää, ja koska  hänen veljensä Roni tubetti. Tapahtumassa kysyttiin mielipidettä Ronin kirjasta, ja  ensin Miklu vitsaili, ettei tiedä kuka Roni 0n tai ettei ole koko kirjasta kuullutkaan, mutta sitten hän naurahti ja sanoi, että kirja oli hänen mielestään hyvä ja sai  myös nuoria innostumaan lukemisesta. Miklulta kysyttiin, aikooko hänkin  julkaista joskus oman kirjan ja hän paljasti, että sellainen on suunnitteilla.

Lavalla kirjailijat Magdalena Hai ja Roope Lipasti painottivat, että  kaikille löytyy aivan varmasti mieluisa kirja. Kun sen löytää, lukemisesta saa  luultavasti aivan erilaisen näkemyksen.

Koululaiset vaikuttivat pitävän tapahtumasta, varsinkin kun mukana  oli lähes kaikille tuttu tubettaja.  Saimme mahdollisuuden​ ​haastatella Miklua hetken ja kysyä valmiiksi mietittyjä kysymyksiä. Esityksen jälkeen pohdimme, missä voisimme  haastatella Miklua. Päädyimme rehtorin kanssa siihen, että teemme se Mukkulan  kirjastossa, joka on koulumme yhteydessä. Kävellessämme kirjastoon pihan kautta  perässämme juoksi paljon alakoulun oppilaita, jotka halusivat ottaa yhteiskuvia  Miklun kanssa. Miklu sanoi, ettei nyt ehdi ottaa yhteiskuvia haastattelun takia,  mutta lupasi tulla takaisin. Innokkaimmat koululaiset seurasivat perässä vielä  kirjastolle asti, mutta haastattelulle löytyi sopiva ja rauhallinen paikka suljettujen  lasiovien takana.

Haastattelussa Miklu sanoi lukevansa 2-3 kirjaa viikossa, joka tekee 100  kirjaa vuodessa. Miklu lukee yleensä kirjoja suomeksi, mutta on lukenut myös  englanniksi ja yhden kirjan ruotsiksikin. Hän suositteli kirjojen lukemista vieraalla  kielellä, koska se kehittää kielitaitoa. Kun Miklu lukee kirjoja, hän ei katso  kirjailijan nimeä, vaan vain kirjan nimen.   Ennen hän ei tykännyt lukea kirjoja yhtään ja ajatteli, että kirjat ovat vain nörttejä varten. Miklu oli todella tietokone- ja puhelinriippuvainen, hän pystyi  viettämään ruudun ääressä useita tunteja päivässä. Kerran hän päätti lukea kirjan  tylsistyneenä, vaikka oli ennen kirjoja vastaan. Nykyään hän on kirjoista sitä  mieltä, että ne ovat parasta ajanvietettä, ja hän on kirjojen ansiosta paljon luovempi  kuin ennen. Miklu pohti, että syy siihen, miksi monet nuoret eivät tykkää lukea kirjoja on se, että koulussa on ollut pakko lukea sellaisia kirjoja, jotka itseä eivät kiinnosta yhtään. Siksi monella on negatiivinen mielipide lukemisesta, kun ei ole välttämättä törmännyt yhteenkään omasta mielestä hyvään kirjaan ja ajattelee,  ettei sellaista löydykään.

Miklu tykkää lukea eniten elämäkertakirjoja sekä yrityksistä ja rahasta  kertovia kirjoja. Hänen lempikirjansa onkin rahasta kertova Napoleon Hillin  kirjoittama Think and Grow Rich, ja viimeisin kirja, jonka Miklu oli lukenut, kertoi rahasta ja McDonald´sista. Hän pitää myös paljon fiktiokirjoista, koska ne  parantavat huomattavasti hänen luovuuttaan. Se auttaa häntä tubettamisessa,  koska luovuuden ansiosta on helpompaa keksiä uusia videoita.

Miklu lukee kirjoja joka välissä, aina kun vain ehtii, ja hän lukee putkeen  ainakin yli sata sivua. Hänen veljensä Roni Back ei lue läheskään yhtä paljon kuin  itse Miklu, Roni ei edes kamalasti pidä lukemisesta. Koulullamme käyneet  kirjailijat esittelivät kirjojaan, joten kysyimme haastattelussa Miklulta, onko hän  lukenut Magdalena Hain tai Roope Lipastin kirjoja. Hän ei ollut, mutta aikoo kyllä  lukea!  Päätimme myös kysyä Miklulta muitakin kysymyksiä. Kysyimme häneltä,  kuinka paljon hän luki ylioppilaskirjoituksiin, jos luki. Hän sanoi ettei lukenut  lähes yhtään, maksimissaan viisi päivää yhteen ylioppilaskirjoitukseen. Hän  pärjäsi niissä silti ihan hyvin. Miklun inhokkikouluaine peruskoulussa oli englanti  ja lempiaine matematiikka. Miklun idoleita ovat muun muassa koomikko Kevin Hart ja youtubettaja Casey Neistat. He molemmat lukevat myös paljon, ja siksi  inspiroivat häntäkin lukemaan. Miklua inspiroivat häntä paremmat ihmiset, ja siihen on helppo samaistua, koska jos joku on sinua parempi, yrität olla vähintään  yhtä hyvä.”

Lukuliike koulussa-kampanja päästiin avaamaan Mukkulan koululla keskiviikkona  17.10.2018. Tapahtuma  myös striimattiin, ja nyt kampanjan avauksen voi katsoa videotallenteena.  
Kampanjan tavoitteena on, ettei Suomesta löytyisi lukuvuoden lopussa yhtään lukematonta  lasta.

← Takaisin
seuraa meitä