Ilmiöt
20.7.2022
|
Otto Rantanen

Tuttua ja tuntematonta Kirjastopäivillä Hämeenlinnassa

Kirjastopäivät
Kuva: Otto Rantanen

Aurinkoisen Hämeenlinnan Verkatehtaalle saapuessa ei arvaisikaan, että sen sisäpuoli kuhisee kirjastoalan ammattilaisia. Sisällä asia tulee kuitenkin selväksi. Kesäkuun puolivälissä käynnissä ovat Kirjastopäivät, jotka kokoavat ammattilaisia yhteen. Ohjelmaan kuuluu ammattimessujen lisäksi keskusteluja, puheenvuoroja, tietoiskuja, kokouksia ja kirjastovierailuja. Verkatehtaalla eteen avautuu pinkkejä tapahtumapasseja jakava infopiste ja sen takana vielä hieman uniset messut. Kirjastolaiset löytyvät Verkatehtaan lasipihan yläkerrasta lounaalta. Pöydät ovat täynnä kaikkialta Suomesta matkanneita kirjastokollegoita, jotka verkostoituvat toisiinsa. 

Kaukaa ovat matkanneet Lila Mäkelä ja Tiina Kallio Sallan kirjastosta. He viipyvät kaksi päivää kolmipäiväisessä tapahtumassa. Kaksikko odottaa saavansa kuulla ajatuksia kirjaston tulevaisuuden haasteista. Niihin kuuluvat palveluiden moninaistuminen ja erilaisten osaajien tarve. Se korostuu varsinkin Sallan kaltaisilla pienillä paikkakunnilla. Sinne ei voida palkata uusia asioita osaavia työntekijöitä, vaan nykyisten työntekijöiden työtehtävät kasvavat. Moniosaajuus on tulevien vuosien sana. 

“Mutta ensisijaisesti ollaan täällä tekemässä teollisuusvakoilua. Lähin naapurikirjasto on Kemijärvellä 60 kilometrin päässä, joten tultiin tänne katsomaan mitä muut ovat keksineet”, Kallio kertoo.

Ympäri kulttuurikeskus Verkatehdasta omat messupisteensä ovat pystyttäneet mitä erilaisimmat kirjastoalaan liittyvät tahot. Kaupunginkirjastot, digiyritykset, ammattiliitot ja niin edelleen. Onpa paikalle uskaltautunut myös aivan muutama kirjojen myyjä. Yksi heistä on Aviador Kustannuksen Vesa Tompuri. Hän on ensisijaisesti verkostoitumassa ja puhumassa messukävijöiden kanssa esimerkiksi kirjastovierailuista ja äänikirjoista. Lainauspalveluita työkseen pyörittävät ihmiset eivät onneksi paheksu kirjojen ostamista.

“Kyllä on tullut kirjastolaisia ostamaan jonkun tietokirjan, kun ovat niin kovia kirjailijan faneja, että pakko saada se omaan hyllyyn”, hän sanoo. Pohdinta tapahtuman ammattiylpeästä luonteesta saa Tompurin kuitenkin miettimään asiaa uudelta kantilta ja hän alkaa piilottaa esillä olevien kirjojen hintalappuja.

“Tulee parempi vaikutelma!”

Kirjastopäivien teema on tänä vuonna “Tulevaisuuden kirjasto – muutosta ja empatiaa”. Tulevaisuus todella on läsnä ja se näyttää kiinnostavan osallistujia. Messupisteillä on puhetta tulevaisuuden kirjastojen kalustamisesta, luku- ja kuuntelukokemuksesta, sekä työntekijöiden koulutuksista. 

Uutta kirjavarausten noutamistapaa on esittelemässä Smartbox-yrityksen Jarmo Limingoja. Demonstraatiossa Limingojan esittämä kirjaston työntekijä avaa Postin pakettiautomaattia muistuttavan kaapin avainlätkällään ja laittaa varatun kirjan sen sisälle. Limingoja tekee tuplaroolin ja lähestyy automaattia nyt kirjaston asiakkaana. Luukku avautuu kirjastokortilla ja näin varauksen voisi noutaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Tällä hetkellä automaatti on käytössä Rovaniemellä Revontuli-kirjastossa. Limingoja aloittaa saman tien uuden esityksen, sillä ihmetteleviä kirjastolaisia riittää yleisöksi. 

Pääohjelman avaa Henriikka Tulivirta, somesta tuttu kirjastoasioiden pinnalla pitäjä. Sekä hän että myöhemmin ammattimessut virallisesti avaava ja Pommac-laseja kilistämään kehottava Suomen Kirjastoseuran puheenjohtaja Laura Rissanen kiittelevät puheensorinaa ja vanhojen tuttujen tapaamista. Sitä todella näkee tapahtumassa – iloisia vilkutuksia, korona-aikoihin hukattujen vuosien päivittelyä ja selostuksia muuttuneista urakuvioista. 

Tulivirran jälkeen Vanaja-salin lavalle nousee tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Hän kertoo olleensa innokas kirjastonkäyttäjä aina lapsuuden kirjastosta Jyväskylän yliopiston kirjaston kautta eduskunnan kirjaston johtoryhmään asti. Honkonen mainitsee demokratian, digitalisaation, sivistyksen ja tasa-arvon, ja ne ovat kautta linjan teemoina muidenkin Kirjastopäivien puhujien puheissa.

Päivien mittaan kuullan puheenvuoroja ja keskusteluita muun muassa disinformaatiota vastaan taistelemisesta kirjastoammatissa, kirjastojen digitulevaisuudesta, pienten kirjastojen tilanteesta sekä lukutaitostrategiasta. Koronavuosien estämä kollegoiden tapaaminen kiinnostaa monia jopa ohjelmaa enemmän. Kun astelee ulos Verkatehtaalta, ulos siirtyneiden kirjastolaisten puheensorina seuraa vielä pitkälle.

ihmisiä ulkona
Kuva: Otto Rantanen

 

← Takaisin
seuraa meitä