Ilmiöt
13.11.2023
|
Irina Juhola

Vaikuttaako KirjaTok kirjojen lainaamiseen?

Nainen lukemassa

BookTokissa eli KirjaTokissa suosittuina olevia kirjoja ostetaan paljon. Kirjakaupoissa on jopa hyllyjä, joissa on esillä kirjatokista tuttuja kirjoja. Mutta miten on kirjastojen laita? Tähän vastaa kirjastonhoitaja Lotta Autio. Hän kertoo myös vähän muuta kirjasomesta ja eri alustojen asemista. Saamme myös vinkkejä, keitä kannattaa seurata kirjatokissa.

Kuka olet ja miksi teet kirjasisältöä? Seuraatko itse kirjatokkia tai saatko siitä tietoja esimerkiksi Instagramin kautta?

”Lotta Autio, 29-vuotias. Somessa kirjasisältöä tuotan @lottareadsbooks-nimimerkin takaa. Olen tehnyt kirjasisältöä vuodesta 2015 asti, ensin kirjablogia ja sen jälkeen Instagramiin siirtyen. Kirjasisältöjen tekeminen lähti siitä, että halusin jakaa fiiliksiä luetuista kirjoista muiden samanhenkisten kanssa. Oman kirjasomen perustaminen on ollut elämäni parhaita päätöksiä, sillä olen löytänyt jopa hyviä ystäviä tätä kautta!

Tuon vuoden 2015 jälkeen kirjallisuudesta on tullut iso osa elämää, nykyään teen myös kirjastonhoitajana töitä pääkaupunkiseudulla.

Edelleen kipinä kirjasisällön tekemiseen löytyy juuri muista ihmisistä. On mahtavaa päästä jakamaan lukukokemuksia ja tätä harrastusta muiden kanssa! Lisäksi tykkään pitää ääntä lanu-kirjallisuuden puolesta, varsinkin YA-kirjojen näkyvyyden Suomessa. Olen perustanut YA-kirjallisuuteen liittyvän podcastin ja ollut kolmesti järjestämässä YA-lukuhaastetta kirjasomen puolella.

Seuraan kirjatokkia ja olen joskus muutaman videon itsekin tehnyt, mutta kirjagram on se ”oma paikkani”. Pidän välillä viikonkin taukoja koko TikTokista ja sen avaamisesta, minulla on hieman viha- rakkaussuhde kyseiseen appiin, koska huomaamatta saatan viettää useamman tunnin päivässä siellä. Seuraan kirjagramin ja kirjatokin lisäksi myös booktubea.”

Lainataanko kirjatokissa suosittuina olevia kirjoja erityisen paljon?

”Varsinkin suosittujen englanninkielisten nuortenkirjojen ja muuten TikTokissa paljon esillä olleiden kirjojen varausjonot ovat välillä päätä huimaavia. Englanninkielistä kirjallisuutta hankitaan kirjastoihin yleensä määrällisesti paljon vähemmän kuin suomenkielistä, joten jonoja nidemääriin nähden pääsee kasvamaan paljonkin.”

Vaikuttaako KirjaTok jonkin aikaa tai jopa pysyvästi tietyn kirjan/tiettyjen kirjojen lainaamiseen, vai palataanko tilanteessa lähtöruutuun, kun kirjan TikTok-näkyvyyskin alkaa laskea?

”Kyllä jonot aina jossain vaiheessa pienenevät olemattomiin, mutta on myös tapauksia, joissa jonoa riittää useamman vuoden. Tiktok on siitä hauska, että siellä voi nousta jokin vanhempikin kirja hitiksi, eikä aina vain uutuuskirjoja. Tiktok-hittien suomennokset toki pienentävät englanninkielisiin kirjoihin kohdistuneita varausmääriä. Mutta sanoisin että todella suosituissa kirjoissa varausjonossa on useammankin vuoden isoja määriä ihmisiä.”

Näkyvätkö kirjatokin trendit kirjojen lainausmäärässä? Lainataanko trendeihin liittyviä kirjoja erityisen paljon?

”Näkyvät. Hittikirjat eivät kauaa ehdi hyllyssä olla, kun lähtevät jo seuraavalle lainaajalle tai varaajalle (jos niitä edes ikinä näkee pitkien varausjonojen takia). Varsinkin Helmet-kirjastoissa on vaikea tehdä esim. ”suosittua booktokissa” -kirjanäyttelyä, koska näyttelyyn ei saa niitä suosittuja kirjoja pitkien varausjonojen takia.”

Osaatko nimetä joitain kirjoja, joiden lainausmääriä kirjatok on nostanut? Entä minkä kirjojen lainausta KirjaTok on nostanut eniten?

”En tiedä minkä eniten. Mutta tässä on kirjoja, joiden lainausmääriä kirjatok (ja some) on selkeästi nostanut Helmet-kirjastoissa:

  • Colleen Hooverin kirjat
  • Holly Jacksonin Kiltin tytön murhaopas -sarja (suomeksi ja englanniksi).
  • Rebecca Yarroksen Fourth Wing
  • Tahereh Mafin Shatter Me -sarja (vaikka 1. osa on ilmestynyt jo 2011, on tämä yksi esimerkkivanhemmasta kirjasta, jonka suosiota kirjatok on nostanut).
  • Uusimmista nuortenkirjoista suomeksi (Holly Jacksonin lisäksi) varausjonoa on kertynythyvät määrät Adam Silveran Lopussa molemmat kuolevat -kirjalle. Kirjan englanninkieliseen versioonkin oli useamman vuoden jonoa, mutta nyt kai suurin osa siirtynyt jonottamaan suomenkielistä painosta, sillä sen saa nopeammin käsiinsä. Ja kyllähän suomennoksen tulemisessa kesti useampi vuosi, eli moni ehtinyt jo lukea englanniksi.
  • Kathleen Glasgown Girl in pieces -kirjaan on ollut jo jonkin aikaan pidemmät jonot.
  • Rebecca Ross: Divine Rivals”

Lisääkö kirjatok lasten-, nuorten-, ja YA-kirjojen lainaamista? Osaatko nimetä joitain tällaisia?

”Mielestäni lisää. Varsinkin YA-kirjojen. En ole hirveästi kirjatokissa törmännyt lastenkirjallisuuteen, vaan enimmäkseen juuri YA-kirjoihin ja aikuisten kirjallisuuteen. Mutta tämähän voi johtua taas täysin siitä, että lastenkirjallisuuteen liittyvät tiktokit eivät vain nouse omalle FYP:lle.”

Vaikuttaako kirjatok tietyn tyyppisten tai esimerkiksi tiettyyn genreen kuuluvien kirjojen lainaamiseen?

”Varsinkin suosittuja romanttisia aikuisten viihdekirjoja lainataan englanniksi mielestäni enemmän kuin ennen TikTokkia. Samoin TikTokissa suositut fantasiakirjat ja niiden varaaminen ja lainaus on herättänyt huomioni.

Romanttisista kirjoista esimerkiksi Ali Hazelwoodin kirjat ovat suosittuja. Samoin Hannah Grazen Icebreaker-kirjaan on huimat määrät varauksia ollut jo pidemmän aikaa.

Englanninkieliset kirjat ovat suuressa suosiossa kirjatokissa. Näkyykö tämä kirjojen lainaamisessa?

Kuten kerroinkin jo aiemmin, juuri näissä englanninkielisissä kirjasomessa hehkutetuissa kirjoissa näkyy varausjonot ja lainausmäärät. Kirjojen kääntäminen suomeksi auttaa pienentämään näitä varausmääriä, mutta osa haluaa silti lukea mieluummin englanniksi.”

Millainen asema kirjatokilla on kirjasomessa? Onko se suositumpi kuin muut alustat ja miten se vaikuttaa niihin?

”Jos tarkastellaan tätä kysymystä Suomen näkökulmasta, on kirjagramissa eniten suomalaista kirjasisältöä tuottavia tilejä. Tosin kirjatok-tilien määrä on kyllä mielestäni Suomessakin kasvanut viimeisen vuoden aikana huomattavasti. Mielestäni kirjatokin etu on siinä, että sinne pystyy matalammalla kynnyksellä tuottamaan sisältöä (tämä on oma huomioni, käytän välillä järkyttävän paljon aikaa omien kirjagram-kuvien ottamiseen).

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kirjatokin suuri plussa on nuorten ja niiden henkilöiden saavuttaminen, jotka eivät ole tottuneet lukemaan tai lukeminen ei ole enää osa arkea. Tiktok on ollut viime vuodet suuressa suosiossa ja sen vaikutus on ollut nähtävillä myös Instagramin puolella. Instagram ainakin yhdessä vaiheessa suosi reels-videoita enemmän kuin kuvia, ja näin kuvapalvelun käyttäjänä se hieman ärsytti. Mielestäni on kuitenkin hyvä, että meillä on näitä erilaisia alustoja, joilla kirjasisältöä tuottaa. Jokaiselle löytyy se mieleinen juttu.”

Lotta suosittelee seuraamaan kirjatokissa käyttäjiä @iidareads, @anniinasbooks, @tarinannuppuja, @herttuattarina, @rachelcatherine99 ja @lottiesaahko.

Kirjoittaja on Lukufiiliksen toimituskuntalainen.

← Takaisin
seuraa meitä