Ilmiöt
12.8.2022
|
Juulia Makkonen

Vinkit luotettavan tiedon etsimiseen

juliste

Opiskelemme koulussa, jotta saisimme tietoa erilaisista asioista. Samasta syystä luemme uutisia, vietämme aikaa sosiaalisessa mediassa ja keskustelemme muiden ihmisten kanssa. Tietoa voidaan käyttää myös vallan välineenä, ja sillä voidaan äärimmäisessä tilanteessa jopa käydä sotaa. Miksi tiedon saaminen on meille tärkeää ja mitä tieto oikeastaan on?

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen tiivistää tiedon olevanlaajan ihmisjoukon yhteisesti hyväksymiä uskomuksia siitä mikä on totta. Hän muistuttaa, että tieteellinen tutkimus voi myös muuttaa aiempia totuuksia, ja siitä syystä on tärkeää tarkastella ajoittain omia tietoja ja uskomuksia.

Tossavaisen mukaan erityisesti monet lapsena opitut asiat, joita on pitänyt totuuksina, saattavat muuttua tai osoittautua vääriksi, kun saa tietoa uusista lähteistä. Siksi hän ajattelee, että yksi tärkeimmistä taidoista, jonka voi oppia on se, että osaa hyväksyä olleensa väärässä.

Tieto auttaa meitä huomioimaan asioiden monet puolet

Erityisesti nuoret altistavat itseään jatkuvasti tiedolle netissä ja sosiaalisessa mediassa. Tossavaisen mukaan kaikki alustat, joissa ihmiset tapaavat toisiaan ovat mahdollisia paikkoja epäluotettavalle tiedolle. Sosiaalinen media mahdollistaa yksittäisten henkilöiden mielipiteiden leviämisen nopeasti, erityisesti silloin jos henkilöllä on paljon seuraajia. Kun sama virheellinen tieto tulee samaan aikaan monelta henkilöltä, se voi vaikuttaa totuudelta. Siispä taitavakin virheellisen tiedon tunnistaja voi mennä halpaan.

”Sosiaalisessa mediassa ollaan kuitenkin suhteellisen pienessä kuplassa, sillä sosiaalisen median algoritmit näyttävät meille melko samanlaisia sisältöjä, joita olemme aiemmin seuranneet. Näissä kuplissa emme välttämättä näe laajasti hyväksyttyä tietoa, vaan nopeasti levinneitä mielipiteitä”, tiivistää Tossavainen.

Epäluotettavan tiedon tunnistaminen voi olla vaikeaa. Tossavainen vinkkaa kolmesta kysymyksestä, joiden avulla voi arvioida tiedon luotettavuutta sosiaalisessa mediassa:

  1. Yrittääkö julkaisu vaikuttaa voimakkaasti tunteisiisi?
  2. Yrittääkö julkaisu esittää jonkun muun ihmisryhmän tai organisaation pahana?
  3. Väittääkö julkaisu, että sinulle valehdellaan?

Jos jokin mainituista kysymyksistä toteutuu, julkaisun takaa ei todennäköisesti löydy todenmukaista tietoa, ja siksi se yrittää herättää voimakkaita tunteita tai epäluuloa muita kohtaan.

Tossavaisen mukaan tieto on tärkeää, koska se auttaa meitä tekemään päätöksiä niin, että huomioimme asioiden kaikki puolet. Jos päätöksiä tehdään omien halujen ja muutamien henkilöiden mielipiteiden perusteella, voidaan aiheuttaa laajamittaista vahinkoa ihmisille ja ympäristölle.

Luotettava tieto on löydettävissä monesta lähteestä. Tossavaisen mukaan tieto on yleensä luotettavaa, jos se löytyy esimerkiksi uutissivustoilta ja Wikipediasta. Hän muistuttaa, ettei uusista asioista aina löydy luotettavaa tietoa, ja sen vuoksi on tärkeää odottaa, että luotettavat tahot, kuten yliopistot ja uutistoimitukset vahvistavat uuden tiedon.

”Jos löydät tiedon ainoastaan YouTube-videosta, TikTokista tai yhdeltä verkkosivulta, se tuskin on totta”, Tossavainen sanoo. 

Miten voi kehittää omaa taitoaan tunnistaa epäluotettavaa tietoa?

Tossavaisen mukaan hakukoneet ovat paras ystäväsi epäluotettavan tiedon tunnistamisessa. Kannattaa katsoa mitä asiasta sanotaan useilla verkkosivuilla. Voit kokeilla esimerkiksi hakua ”onko maa litteä”. Litteän maan salaliittoteoria on hyvä esimerkki siitä, kuinka yksi suosittu julkisuuden henkilö voi vaikuttaa monien ihmisten mielipiteisiin asiasta, siitä huolimatta että maapallon pyöreys on yksi luotettavimmin todistetuista totuuksista.

Kun hankkii tietoa, on tärkeää varmistaa tiedon oikeellisuus useasta lähteestä. Vaikka oma vanhempi, paras ystävä tai suosikkitubettajasi kertoisi jonkin asian uskottavasti, voi silti olla viisasta napata puhelin käteen ja katsoa, mitä muut ajattelevat asiasta ja millaisissa lähteissä asiaa käsitellään. Muodosta vasta sitten oma mielipiteesi.

Lisää vinkkejä valeuutisten tunnistamiseen löydät tästä julisteesta: http://www.mediataitokoulu.fi/feikkia

← Takaisin
seuraa meitä