Ilmiöt
4.2.2022
|
Mila Wallenius

Vinkkejä haikujen kirjoittamisesta haikaileville

kynä, teksti, kukka

Haikut ovat pieniä kauniita runollisuuden palasia – kuin virkistäviä tuulahduksia niistä kaikista hetkistä, jotka halutaan muistaa. Ihanaa sanataidetta tunteista ja unelmista. Pituutensa puolesta ne ovat juuri sopivia – pieniä maistiaisia, jotka virkistävät, mutta saavat lukijan kaipaamaan lisää. Ajatus haikujen kirjoittamisesta saattaa tuntua vaikealta, sillä usein sanojen mahduttaminen annettuun runomittaan koetaan haasteelliseksi. Onneksi kirjailija ja kuvittaja Sanna Pelliccioni jakaa viisauttaan haikujen kirjoittamisesta antaen samalla muutamia vinkkejä kaikille aloitteleville haikurunoilijoille. Kokosin Pelliccionin innostavista sanoista yhteensä viisi ydinasiaa, jotka toivottavasti auttavat kirjoitusprosessin alkuun. 

Sanna Pelliccioni on suomalainen kuvittaja sekä lasten- ja nuortenkirjailija. “Ihan alunperin valmistuin biologiksi, mutta olen tehnyt lastenkirjoja ja kuvituksia jo viidentoista vuoden ajan. Se on ihanaa työtä. Asumme perheen kanssa Helsingissä ja osin Italiassa, ja minulla on kaksi teini-ikäistä lasta”, Pelliccioni kertoo.

Kirjailija-kuvittajaa kiehtoo haikuissa erityisesti niiden näennäinen yksinkertaisuus sekä niiden voima. “Haikujen historia ja runojen jatkumo kiehtoo, siis sekin että perinteet ja tavat toiselta puolilta maailmaa avautuu ja inspiroi.” Vuonna 2020 Pelliccionilta ilmestyi haikuteos Haikuja räjähtäville sydämille, jossa hän käsittelee nuoruutta herkällä ja kauniilla tavalla haikujen muodossa. 

Mistä kannattaa aloittaa? 

Ensimmäisenä varmasti mieleen nousee kysymys siitä, kuinka tätä japanilaista runoutta kannattaa lähestyä. Pelliccioni kertoo itse pitävänsä kaikista eniten juuri alusta, sillä alussa on uuden löytämisen, kokeilun ja innostuksen taikaa. 

“Kannattaa lähteä keveillä mielin kirjoittelemaan missä tahansa, bussissa, koulussa tai jonkun vahvan tunnekuohun keskellä”, hän kannustaa. 

  1. Ole aina valmiina kirjoittamaan. Kanna mukanasi vaikkapa pientä vihkoa ja kynää tai pyhitä oma muistio puhelimessasi ainoastaan tekstejäsi varten. Kirjoittamisen ei tarvitse tapahtua pöydän vieressä kovalla tuolilla istuen, vaan kannattaa toteuttaa tätä sanataidetta eri paikoissa sekä eri tunnetiloissa.

Mistä runoihin saa ammennettua hyviä aiheita? 

“Mistä tahansa. Itse olin jollain tapaa haikuinspiraation keskellä kun satuin näkemään hienon katusoittajan tyhjällä aukiolla. Hurmaannuin siitä hetkestä niin, että kirjoitin yhden haikun ja innostus sai tulta alleen!”

  1.  Kirjoita mistä tahansa – tällä kertaa edes taivas ei ole rajana. Aiheita pohtiessa ei siis kannata miettiä liikaa, eikä yrittää etsimällä etsiä jotain tajunnanräjäyttävää aihetta, josta kirjoittaa. Aivan täysin tavallisen arkisilta ja jopa tylsiltä tuntuvat asiat voivat olla haikuissa kauniita. 

Mikä avuksi, kun runomitan noudattaminen tuottaa vaikeuksia?

Pelliccionin mukaan runomitan häiritessä kirjoitusprosessia on yritettävä vapautua kaikenlaisten sääntöjen mukana tulleista kahleista, jotka rajoittavat luovuuden vapaata virtaamista. 

“Silloin voi vaikka kokeilla dadaistista tapaa ja leikellä sanoja ja asetella peräkkäin sattumanvaraisesti… katsoa mitä tulee. Sellainen tai joku muu yllättävä kokeilu voi vapauttaa, eikä enää koe niin paljon vaikeutta tai ahdistusta “säännöistä” tai kokemuksen puutteesta. Kaikenlainen vapautuminen auttaa lähes aina taiteellisessa prosessissa. Itse lähtisin kokeilemaan ilman sen suurempia sääntöjä. Ihan sama jos tekstistä ei tulekaan haiku… vaan vaikkapa tanka, laulunsana tai mietelause ystävälle.”

  1. Pyri vapauttamaan omaa kirjoittamistasi esimerkiksi sattumanvaraisella sanojen leikittelyllä, ja yritä olla ajattelematta sääntöjä turhan paljon. Älä ole esteenä omalle luovuudellesi! 

Mikä edistää luomisprosessia? 

“Kävely, keskustelu, runojen lukeminen, yksinolo, ystävien kanssa olo, tanssiminen, sauna. Myös vaikea hetki pusertuu parhaimmillaan ulos haikuna, jolloin olokin saa jollain tapaa merkityksen, ja helpottaa.”

Kuvituksen tai muiden taiteiden lajien yhdistely kirjoittamisessa on Pelliccionille kuvittajan työssä hyvinkin tuttua. Haikuja räjähtäville sydämille -teoksessa vallitsee ihanan harmoninen tasapaino kuvituksen ja tekstin välillä. Näin Pelliccioni kuvailee kuvituksen roolia kirjoitusprosessissaan: “Kyllä se [kuvitus] varmasti monesti auttaa tai vapauttaa. Samoin virhe ja vahinko auttaa usein. Kun esimerkiksi jossain kohtaa mustetta valahti paperille vahingossa siitä tuli niin jumalattoman kaunis, etten olisi itse pystynyt niin ‘vapaaseen ilmaisuun’. Se taas avasi hetkeksi jonkun ihanan tiehyen helppoon kirjoittamiseen.”

  1. Etsi juuri sinulle parhaiten toimivat luovuutta edistävät asiat. Ne voivat olla ihan tavallisia arkipäivän toimia, kuten vaikkapa siivoaminen tai toisten kanssa keskusteleminen. Kokeile erilaisia juttuja, ja selvitä, mikä saa luovuutesi virtaamaan vapaasti. 

Tuleeko haikujen kirjoittamisesta automaatio, kun sitä tekee tarpeeksi? 

“Se alkaa tuntumaan todella luonnolliselta ja kiehtovalta. Tosin joskus se valvotti yöllä. Heräsin esimerkiksi kerran yöllä sanoihin “aallot, vuosisatoja vanhat”, ja se tuntui niin kauniilta, että pitää nousta kirjoittamaan. Ei siitä ehkä minulle ihan automaatio tullut, mutta kun haikuja kirjoitti, moni asia silmien edessä alkoi kiteytymään haikun muodossa.” 

  1. Kirjoita, kirjoita, kirjoita! Mitä enemmän kirjoitat ja syvennyt haikujen ihmeelliseen maailmaan, sitä luonnollisemmalta se alkaa tuntua. Tähän väliin sopii klisee, joka näyttäisi kyllä toteutuvan: “Harjoitus tekee mestarin.”

Pelliccionin paras vinkki haikujen kirjoittamiseen

“Kun olet vahvan tunnekuohun vallassa, surun, ilon, ahdistuksen, rakkauden… koeta kirjoittaa siitä kohdasta käsin. Tulos voi yllättää. Vaikka siitä ei syntyisi maailmaa muuttavaa haikua, se voi muuttaa oloa. Itse koen runojen kirjoittamisen merkityksen erityisesti sisäisenä prosessina, itselle tärkeänä. Siinä on läsnä ja antaa parhaansa jotta tavoittaa hetken merkityksen ja vaikkapa kauneuden tai kauheuden.”

Näiden inspiroivien sanojen saattelemana haluan sanoa teille kaikille haikurunoilijoiden aluille, Sanna Pelliccionin sanoja lainaten: “- – Maailma on pullollaan hienoja haikuja. Kirjoittakaa te niitä lisää!”

 

← Takaisin
seuraa meitä