WORD! on Ylen sanataideprojekti, joka innostaa nuoria kirjoittamaan, esiintymään ja löytämään oman äänensä runojen sekä lyriikan maailmasta. Projektissa on mukana seitsemän 17–20-vuotiasta runoilijaa. Heidän mentoreina toimivat runoilija Susinukke Kosola Turussa sekä artisti Hassan Maikal ja mentori Setumo Bodibe Helsingissä. Projektin sisältöjä on katsottavissa Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.
Yksi projektin mentoreista, Setumo Bodibe kertoi Lukufiilikselle tunnelmia projektin varrelta.
Projektiin on lähtenyt mukaan intohimoisia heittäytyjiä, joista kaikista huokuu kehittymisen halu sekä palava tarve itsensä ilmaisuun. Jokainen osallistuja on totta kai omalla matkallaan heidän yksilöllisissä kohdissa, mutta heitä kaikkia yhdistää rohkeus heittäytyä uuteen tilanteeseen koko kansan armoille. ”Se jokin on älyttömän huikea asia”, Bodibe kertoo.
Bodiben mukaan projektiin haki paljon loistavia nuoria kirjoittajia, joista kaikki eivät mahtuneet mukaan. ”Se, ettei vielä päässyt mukaan, ei todellakaan tarkoita, etteikö potentiaalia runoilijana tai musiikintekijänä olisi ihan yhtä paljon kuin valituissa, tai kenessä tahansa”, hän tiivistää.
Meille mentoreille on todella arvokasta laittaa hyvä kiertämään. Ilman apua mekään emme olisi siinä kohdassa elämäämme, joissa meillä on kunnia ja etuoikeus olla. Kaikki tarvitsee apua joskus, joten on kunnia saada antaa vähintäänkin se takaisin, mitä itse olemme saaneet ihanilta ihmisiltä uramme varrella.
Juuri sanataiteen parissa työskentely on todella antoisaa. Kyky kommunikoida muille omaa sielunmaisemaansa sekä sanoittaa ympäröivää maailmaa, on ollut meille todella tärkeä osa ammattitaitoamme. Haluamme olla tämän kyvyn puolestapuhujia ja olla mukana luomassa avoimempaa, vastuullisempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta. Kyky kommunikoida, sanoittaa, reflektoida ja uskaltaa ovat mielestämme selvä osa sitä.
Se yllättää aina, kuinka nopeasti ryhmään voi syntyä syvä yhteys ja tiivis ryhmähenki, kun luodaan avoin ja turvallinen ilmapiiri. Siitä olemme mentoreina todella ylpeitä.
On aina etuoikeus olla loistavien tekijöiden ja mahtavien ihmisten matkassa mukana. Olemme jakaneet ajatuksia ja antaneet tukea. Kaikki on nähty juuri sellaisena kuin he ovat. ”Uskokaa pois, saamme tästä matkasta varmasti vähintään yhtä paljon kuin mentoroitavat nuoret saavat”, Bodibe tiivistää.
”Kirjoittamisen aloittamiseen on varmastikin yhtä monta neuvoa, kuin on niiden antajaakin, mutta meille mentoreille tärkeimmäksi asiaksi nousi kysymystä ajatellessamme, että kirjoita edes jotain!” Bodibe neuvoo. Jotta kirjoittamisesta tulee tapa, kannattaa kirjoittaa päivittäin. Kirjoittaminen voi olla hyvin arkista, kuten päiväkirjan kirjoittamista iltaisin ennen nukkumaanmenoa tai aamulla herätessä. Se voi myös olla omien tunteiden kirjoittamista yksittäisinä sanoina tai lauseina tai luovaa oksentamista, eli kirjoittamista ilman selvää päämäärää tai vaikkapa lyriikan kirjoittamista musiikin tahtiin.
”Aloita siitä mikä tuntuu sinusta luontevalta ja haasta itseäsi oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Uskalla unelmoida, mutta ennen kaikkea uskalla kokeilla ja epäonnistua. Miten muuten voisitkaan oikeasti onnistua?” Hän kannustaa.