Ilmiöt
27.5.2017
|
Anri Väre

Yritys Hyvä -kilpailun voittaja Anna Kuronen: ”Kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla”

Yritys Hyvä on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jonka tavoitteena on innostaa yrittämään. Jokainen saa tilaa omille pohdinnoilleen ja mahdollisuuden kertoa, mitä yrittäminen ja yritteliäisyys juuri itselle merkitsevät. Kilpailutehtävät vaihtelevat luokka-asteittain ja ne ovat pääasiassa kirjoitustehtäviä, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa osallistua pystyi myös muilla tavoin. Tärkeintä on kuitenkin antaa nuorille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin ja ajatuksensa ja ideansa esille.

Tämän vuoden lukiosarjan voitti Anna Kuronen Herttoniemen yhteiskoulusta. Ainutlaatuista Annan voitossa on se, että hänen tekstinsä lähetetään Genius Olympiad –kilpailuun käännettynä ja Anna itse lennätetään Yhdysvaltoihin, New Yorkiin lukemaan se. Anna Kuronen on ensimmäinen suomalainen, joka osallistuu kyseisen kilpailun luovan kirjoittamisen sarjaan.

Lukufiilis sai mahdollisuuden haastatella Annaa ja kysyä hieman kilpailuprosessista ja siitä, miten voittajateksti syntyi.

Mistä kuulit kilpailusta?
Kirjoitin työn osana äidinkielen kurssia eli kuulin tehtävästä äidinkielen opettajaltani. Hän antoi erilaisia tehtäviä, joista piti valita ja tartuin tähän kilpailutehtävään, mutta kirjoitin tekstin ajattelematta kilpailukontekstia, joka oli loppujen lopuksi tosi hyvä. Sen sijaan, että olisin keskittynyt kilpailemiseen, kirjoitin spontaanisti ja niin sanotusti ”suoraan sydämestä”.

Mistä idea tekstiin syntyi ja minkälainen oli kirjoitusprosessi?
Idea lähti yhden vanhan ja nolon tekstin pohjalta, jonka olen kirjoittanut ensimmäisen kerran monia vuosia sitten, mutta ehkä turhautuminen ihmisten toimintaan maailmassa oli se suurin ”innoittaja” eli mistä tekstin idea lähti liikkeelle. Kuten lähes kaikki tekstini myös tämä kilpailuteksti syntyi aika spontaanisti kertaheitolla.

Minkälainen suhde sinulla on kirjoittamiseen ja lukemiseen noin muuten?
Kirjoitan itse enemmän kuin luen. Tykkään kyllä lukea, mutta olen ahkerampi kirjoittamaan. Runot ja muu lyhyt proosa on minulle ehkä sitä ominta alaa, niitä kirjoitan paljon.

Onko sinulla jokin vinkki, jonka voisit jakaa liittyen kirjoittamiseen?
Kannustan kaikkia kirjoittamaan, koska kirjoittamaan ei opi kuin kirjoittamalla. Mitä nolommalta oma teksti tuntuu, sen parempi oikeastaan. Sellaiset tekstit mitkä ei noloutensa takia kestä päivänvaloa, on juuri se pöytälaatikon luovan kaaoksen kerma ja juuri niistä noloimmista teksteistä voi syntyä ne parhaat ideat jotka lennättääkin kirjoittajansa yhtäkkiä New Yorkiin silloin kuin sitä vähiten odottaa.

Annan tekstin voit lukea täältä.

← Takaisin
seuraa meitä