Kirja-arviot
15.3.2021
|
Milla Savolainen, 24v.

Aika loppuu aina kesken

Sarah Crossan: Kuunnousu, Kustantamo S&S 2020

 

Kuunnousu kansikuva

Tarina alkaa nopeasti kirjan ensimmäisiltä sivuilta: Joen veli joutuu vankilaan murhasta, eikä perheen elämä ole sen jälkeen entisellään. Mätämuna-Ed kirotaan maan alle ja halutaan unohtaa, mutta omaa perheenjäsentä on vaikea unohtaa. Kymmenen vuotta myöhemmin on koittamassa Edin teloituspäivä ja veljekset Joe ja Ed kohtaavat toisensa vuosien jälkeen. Veljesten välissä on lasi: toinen on lähellä, mutta silti niin kaukana. Vuosia on yritettävä kuroa umpeen ennen viimeistä kuunnousua.

 

Lukija kohtaa yllätyksen heti kirjan avattuaan huomatessaan, että tekstin asettelu on kuin runokirjassa ja lyhyet luvut on jaettu lyhyisiin kappaleisiin. Takakannen teksti paljastaakin kirjan säeromaaniksi. Luvut ovat lyhyitä, jo itsessään yksittäisiä tarinoita, joiden runomainen asettelu antaa vaikutelman siitä, että nyt ollaan henkilöhahmon pään sisällä. Tekstin asettelu antaa myös mahdollisuuden painottaa tärkeitä sanoja, jotka voisivat olla ensisilmäyksellä merkityksettömiä. Lyhyet luvut ovat kuin ohikiitäviä hetkiä mielessä, hetkessä elämistä. Tarina kulkee jouhevasti, eikä tule tunnetta, että lukisi runokirjaa, vaikka kieli onkin kaunista ja soljuvaa kuin runokirjassa ainakin.

 

Crossan luo aluksi kuvan karusta ja rumasta maailmasta, jossa vain kovat pärjäävät. Tarinassa tartutaan pieniin tärkeisiin hetkiin ja unelmoidaan paremmasta elämästä. Lukijalle annetaan toivoa siitä, että maailma on myös kaunis ja jokaisella pilvellä on tosiaan hopeareunus. Kirjan viimeiset luvut ovat kauniita ja liikuttavia.

 

 

Kuunnousu on kaunis kuvaus veljeksistä ja heidän välisestään välittämisestä ja rakkaudesta. Edin vankilassa viettämät vuodet ovat etäännyttäneet veljekset fyysisesti, mutta henkisellä tasolla he ovat yhä yhdessä. Henkilöhahmoista kerrotaan vain vähän, enimmäkseen takaumien kautta, loppu on jätetty lukijan mielikuvituksen varaan. Henkilöistä kerrotaan kuitenkin tarpeeksi tärkeimpien hahmojen ollessa veljekset Joe ja Ed. Kirja on juonivetoinen hahmojen ollessa vain juonen kuljettajia. Henkilöt välittävät myös kirjan sanomaa eli sitä, että tärkeistä ihmisistä on pidettävä kiinni niin pitkään, kuin mahdollista.

← Takaisin
seuraa meitä