Kirja-arviot
23.6.2021
|
Sofia Blomberg, 20v

Ajankohtaista sateenkaarikirjallisuutta nuorille

Hurme ja Ihmemaa kansikuva

Kesäkuussa vietetään pride-kuukautta. Hyvä tapa viettää pridea on etenkin sateenkaarikirjallisuuden lukeminen. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta voi ja pitääkin juhlia ympäri vuoden. Lukemalla sateenkaarikirjallisuutta oppii ymmärtämään asioita uudesta näkökulmasta. Tässä muutama kirjavinkki, joissa nousevat esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. 

 

Brittikirjailija Juno Dawson on arvostettu transaktivisti. Dawsonin ajankohtainen teos Ihmemaa (Gummerus 2021) on uudenlainen Liisa ihmemaassa -tulkinta. Teoksessa käsitellään identiteetin etsimistä, itsensä hyväksymistä, panseksuaalisuutta ja ulkonäköpaineita.

 

Ihmemaan päähenkilö on 17-vuotias transnainen Alice. Hänen koulussaan on paljon oppilaita, jotka ovat hyvin varakkaita, niin sanotusti “eliittiä”. Heidän seuraansa ei niin vain päästä, sillä porukka valitsee seuralaisensa hyvin tarkkaan ja harkitusti. Alice on kuitenkin ihastunut Bunnyyn, joka kuuluu eliittiporukkaan. Bunnylla on kuitenkin tapana kadota mystisesti ilman minkäänlaisia vihjeitä olinpaikastaan.

 

Alice ja Bunny viettävät kohtalokkaan yön hotellihuoneessa: Alice herää ilman Bunnya. Hän on kadonnut mystisesti ja vihjaillut Alicelle olevansa pulassa. Alice lähtee etsimään Bunnya ja saa vihjeen salaperäisistä juhlista. Tietenkin hän päätyy juhliin, jotka on järjestänyt hänen koulunsa eliitti. 

 

Henkilöhahmona Alice on hyvin samaistuttava: hän kokee ulkonäköpaineita, etsii itseään ja kokee ihastumisen huumaa. Hänellä on myös mielenterveysongelmia, ja etsiessään Bunnya hän kamppailee samanaikaisesti omien demonien kanssa. Vaikka Alice on suorasanainen eikä häpeile olevansa transsukupuolinen, kokee hän epävarmuutta omasta kehostaan. Hän ei ole kertonut kenellekään olevansa transsukupuolinen. 

 

Pidin erityisesti siitä, että transsukupuolinen henkilö kuvataan seksuaalisesti haluttavana, sillä usein tällaiset henkilöhahmot kuvataan kirjallisuudessa epähaluttavina. Toisaalta teos sisälsi tietynlaista “fetisointia” transsukupuolista henkilöhahmoa kohtaan, sillä monet henkilöt halusivat päästä Alicen pöksyihin pelkästään tämän transsukupuolisuutensa vuoksi. Alicen panseksuaalisuutta kuvataan kuitenkin positiivisessa valossa ja normalisoituna. Teos antaa mielenkiintoisen lukukokemuksen siitä, millaista on olla transnainen. 

 

Sisältövaroituksena Ihmemaa sisältää myös rankkoja aiheita: huumeita, alkoholia, itsetuhoisuutta ja seksuaalista väkivaltaa. Mikäli nämä aiheet pystyy kestämään, suosittelen ehdottomasti teoksen lukemista. Se avartaa maailmaa transsukupuolisen elämästä. 

 

Sini Helmisen Hurme (Myllylahti 2021) yhdistää urbaanin fantasian, kauhun ja romantiikan piirteitä kaikissa sateenkaaren sävyissä. Romaani aloittaa itsenäisistä osista koostuvan Lujaverinen -trilogian. 

 

Päähenkilö Seela muuttaa Helsinkiin opiskelemaan ja majoittuu enonsa hautaustoimiston yläkertaan. Vastapalveluksena Seelan tulee auttaa opiskelujen ohella tekemällä töitä hautaustoimistossa. Kuolleet asiakkaat eivät kuitenkaan ole sellaisia kuin Seela on odottanut. Kaiken lisäksi kamalat tinder-treffit sotkevat Seelan elämän. Hänen elämäänsä riivaa kummitteleva deitti ja alusvaatelaatikon uumenissa piileskelevä huumepussi. 

 

Yliopistolla Seela kiinnittää huomionsa värikkäästi pukeutuvaan, meikkaavaan ja valkeahiuksiseen Hallaan. Seelan ja Hallan ensikohtaaminen on kylmä. Seelan silmin Halla on hyvin salaperäinen. Heidän välinsä kuitenkin lämpenevät, kun he sattumalta törmäävät toisiinsa ruumishuoneella. Heitä myös yhdistää yhteiset ongelmat, sillä Seela alkaa nähdä niin sanotusti välitilaan jääneitä aaveita. Halla huomaa, että Seelalla on kyky nähdä näitä aaveita. Hänellä on myös enemmän tietoa ja kokemusta asiasta, mistä Seela ei ole tietoinen. Yksi aggressiivinen välitilaan jäänyt aave on Seelan tinder-deitti Anton. Yhdessä Seela ja Halla lähtevät selvittämään, kuka nostattaa vainajia haudoista ja jättää ne välitilaan haahuilemaan.

 

Teoksen ohessa kulkee myös surullinen aihe. Seela on yksi kolmosista, ja hänen kaksi sisarustaan on kuollut auto-onnettomuudessa. Seelan isä on edelleen järkyttynyt tapahtuneesta, vaikka tapahtumasta on jo useita vuosia. Hänen perheensä Turussa on osin rikkinäinen, sillä isän mielenterveys on vaakalaudalla. Seelan käydessä kotona Turussa on ilmapiiri hyvin varauksellinen.

 

Hurme sisältää myös paljon huumoria. Seelan kissa Darth Mau on hauska lisä. Nimi on myös hulvaton. Kirjastokohtausta on kuitenkin vaikea lukea nauramatta ääneen. Halla ja Seela päättävät ärsyttää kuollutta kirjastonhoitajaa työntämällä kirjoja takaseinään ja vielä sekoittamalla hyllyjärjestystä. He ampuvat kuollutta kirjastonhoitajaa leipäpyssyllä. Kohtaus on kerta kaikkiaan mahtava. 

 

Pidin erityisesti siitä, että seksikohtaus on hienotunteinen ja sopii myös nuoremmille lukijoille. Se ei ole myöskään kliseinen tai kiusallinen. En ole myöskään aiemmin törmännyt kotimaiseen kauhukirjallisuuteen, jossa olisi sateenkaarevia henkilöhahmoja. On siis mahtavaa, että kotimaisessa nuortenkirjallisuudessa sateenkaarevat henkilöhahmot lisääntyvät myös eri genreissä. Teokseen mahtuu useampi sateenkaareva hahmo, vaikka osa tuleekin esille vain pintapuolisesti

 

Kritiikin teon on mahdollistanut SARVin myöntämä Kopiosto-apuraha.

← Takaisin
seuraa meitä