Kirja-arviot
10.5.2019
|
Sofia Blomberg, 18 v.

Älä kerro kenellekään

Estelle Maskame: Älä kerro kenellekään. (Suom. Sirpa Parviainen, Gummerus 2019)

Estelle Maskame on 21-vuotias skotlantilainen kirjailija, joka on tunnettu DIMILY-trilogiastaan. Maskame kirjoittaa nuorten elämästä uskottavasti ja tarttuu ajankohtaisiin asioihin. Älä kerro kenellekään poikkeaa muista Maskamen teoksista, sillä se kertoo Tylerin tarinan. Aikaisempien teoksien tapahtumat kulkevat nyt Tylerin näkökulmasta. Hänen menneisyyttään käydään läpi ja se ei ole mikään helppo tarina kerrottavaksi. Tyler haluaa kovasti unohtaa menneisyytensä, mutta hänen siskopuolensa Eden saa kapinoivan Tylerin jopa avautumaan.

Teoksen tapahtumat kulkevat viiden vuoden takaisessa menneisyydessä ja nykyhetkessä. Nykyhetken tapahtumat ovat Tylerin kapinavaihetta, kun hän suututtaa perhettään käyttäytymällä huonosti. Tyleria pidetään joko kovana jätkänä tai häntä vihataan. Tylerilla on taipumus juoda itsensä juhlissa erittäin huonoon kuntoon, josta hän saa myös kuulla.  

Viiden vuoden takaiset tapahtumat tuovat Tylerin herkän ja haavoittuvaisen puolen esiin. Tylerin isä oli vuosien ajan väkivaltainen. Aluksi pahoinpitelyä tapahtui harvoin, mutta isän kokiessa työstressiä kohdistui Tyleriin väkivaltaa viikoittain. Tyler ihmetteli kokevatko hänen ystävänsä samanlaista kohtelua kodeissaan. Isä ei antanut Tylerin pelata jalkapalloa tai viettää aikaa ystävien kanssa. Hänen täytyi vain opiskella hartaasti. Kun isän työpaikka alkoi olla vaakalaudalla kohdistui kaikki isän viha Tyleriin ja pahoinpitely muuttui päivittäiseksi. Väkivalta loppui vasta kun Tyler joutui sairaalaan ja hänen veljensä näki pahoinpitelyn, josta heidän isänsä tuomittiin. Tyler piti pahoinpitelyn oman tietonaan neljän vuoden ajan.

Tyleria voisi pitää kusipäänä jos ei tietäisi hänen menneisyyttään. Menneisyys auttaa ymmärtämään, miksi hän on niin rikki, ahdistunut, voimaton ja vihainen. Välinpitämättömyys muita kohtaan on vain esitystä. Oikeasti Tyleria kiinnostaa muut ihmiset, mutta hän joutuu ylläpitämään kovan jätkän roolia. Tyler kertoo isänsä teosta ainostaan Edenille, johon hän rakastuu.

Lapsiin kohdistuva väkivalta on hyvin vakava asia. Tylerin menneisyyden tapahtumia on hyvin vaikea lukea, koska ne tuntuvat ahdistavilta ja niiden loppumista vain odottaa. Jos kokee olevansa herkkä tällaisille aiheille ei tämä teos ole ehkä sinulle. Suosittelen teosta DIMILY-faneille, sekä kaikille nuorille lukijoille, jotka pitävät kaunistelemattomista vaikeista aiheista. Älä kerro kenellekään on hyvin koukuttava ja varmasti tämän kesän kirjahitti nuorille lukijoille. 

Muistakaa, että asioiden kanssa ei tarvitse olla yksin. Kirjan lopusta löytyy erilaisten kriisitilanteiden puhelinnumerot, joihin voi olla yhteydessä. 

← Takaisin
seuraa meitä