Kirja-arviot
18.8.2023
|
Natalia Niittymies, 16v

Ällösöpöä romantiikkaa

Heartstopper kansikuva

Alice Osemanin Heartstopper (suom. Oona Juutinen, Tammi, 2022) on suloinen sarjakuvaromaani kahden lukioikäisen pojan suhteesta. Kolmas osa kertoo kouluretkestä Pariisiin. 15-vuotias Charlie Spring ja hänen poikaystävänsä Nick Nelson seurustelevat, mutta kaikilta salaa. Pojat päättävät julkistaa suhteensa ystävilleen ja koko koululle Pariisin matkan aikana, mutta vastoinkäymisiltä ei voida välttyä.

Heartstopper on kevyt, ihana ja siirappinen rakkaustarina, mutta kolmannessa osassa aletaan käsitellä jo raskaampiakin teemoja, esimerkiksi Charlien mielenterveysongelmia ja Nickin epävarmuuksia kaapista ulos tulemiseen liittyen. Heartstopperin tunnelma on aiempien osien tapaan kuitenkin todella huoleton ja hyväntuulinen suurimman osan ajasta.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääosin kouluretkelle Pariisiin. Miljöön vaihtuminen Nickin ja Charlien koulusta Pariisiin oli virkistävä muutos. Kirjassa päästään myös seuraamaan Nickin ja Charlien kavereiden elämää, ja parisuhteiden kehitystä tarkemmin kuin edellisissä osissa.

Vaikka Heartstopper on kaunis ja suloinen, mielestäni se kuvaa seksuaalivähemmistöön kuulumista vähän epärealistisesti ja naiivisti. Toisaalta, ehkä Heartstopper ei yritäkään olla realistinen kuvaus queer-nuorten elämästä. Olen iloinen, että kevyempää kirjallisuutta on nykyään myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, sillä lgbtq-representaatiota on edelleenkin hyvin vähän. Mietin kuitenkin myös kirjan kohderyhmää, ja suosiota, sekä kuvaako kirja homoutta ”realistisesti”. Esimerkiksi kaapista tulemista käsiteltiin erikoisen teatraalisesti läpi kirjan.

Mielestäni mielenterveysongelmien kuvaus oli kirjan kaikkein heikoin osa. Charlien mielenterveysongelmia vain sivutaan nopeasti, eikä missään vaiheessa käsitellä kunnolla. Tuntui jopa, että Charlien ongelmia melkein romantisoitiin. Raskaammat aiheet toivat kuitenkin mukavaa kontrastia muuten todella kevyelle tarinalle. Pidin myös siitä, että välillä rauhoituttiin käsittelemään hahmojen tunteita ja ongelmia, koska kirja on todella juonivetoinen ja etenee suurimman osan ajasta hyvin nopeatempoisesti.

Voin suositella Heartstopperia kaikesta huolimatta ihan jokaiselle, joka haluaa jotain nopeaa ja hyväntuulista luettavaa, johon voi vain uppoutua tunneiksi ja paeta maailmaa. Vaikka mielestäni Heartstopper ei olekaan maailman uskottavin kuvaus queer-nuorten elämästä, voin suositella sitä kaikille lgbtq-teemoista kiinnostuneille.

Alice Oseman on englantilainen kirjailija, kuvittaja ja käsikirjoittaja. Oseman kirjoittaa nuorten aikuisten romaaneja. Alunperin nettisarjakuvana Heartstopper oli hänen läpimurtonsa, josta on tehty myös Netflix-adaptaatio.

← Takaisin
seuraa meitä