Kirja-arviot
11.3.2020
|
Anna Väänänen, 15 v.

Anna Puun tarina

Mari Koppinen ja Anna Puu: Minä olen Anna Puu, WSOY 2019

 

Minä olen Anna Puu -kirja kertoo Anna Puun eli Anna Puustjärven elämästä 16 eri laulun avulla. Anna Puu nousi laulukilpailu Idolsin kautta suosituksi artistiksi ja on luonut uraa Suomessa menestyksekkäästi kymmenen vuoden ajan. Kirjan on kirjoittanut Anna Puu itse sekä Mari Koppinen, musiikkiin erikoistunut toimittaja, joka on kirjoittanut myös kirjan Jari Sillanpää: Paljaana.

 

Anna Puu kertoo kirjassaan kaikki elämänsä vaiheet syntymästä mutkien kautta nykypäivään. Puu käyttää kerronnassa apunaan lauluja, joista osan hän on sanoittanut itse. Suurin osa kirjasta onkin kerrottu lyhyinä tarinoina laulujen takaa. Kirja on perinteisen elämäkerran sijaan lyhyitä tarinoita, kuin ikkunoita, Anna Puun elämästä. Anna Puu jakaa ihastuttavan avoimesti ja luontevasti elämäänsä sen herkimmistä ja onnellisimmista hetkistä kaikkein vaikeimpiin.

 

Kirja oli kauniisti ja tunteellisesti kirjoitettu ilman turhia kliseitä ja koruja. Kirjaan oli kiedottu taitavasti syvällisten mietteiden ja isompien ja pienempien kriisien pohdiskelun lisäksi runsaasti huumoria. Vaikka kirja ei kulje täydellisen tasaisesti aikajanalla, kulkee se silti luonnollisesti eteenpäin ja palaa helposti menneeseen. Kirja on todella kaunis ja visuaalisesti näyttävä, ja kuvat vievät tarinaa eteenpäin yhtä lailla tekstin kanssa.

 

Anna Puun laulut toimivat hänen päiväkirjanaan ja kertovat hänen kulloisestakin elämäntilanteestaan. Hän myös kutsuu omia laulujaan lapsikseen, ja se kuvastaakin hänen läheistä suhdettaan musiikkiin ja omaan tekemiseensä. Suosittelenkin kuuntelemaan hänen tuotantoaan samalla kun lukee hänen kirjaansa, koska se tuo kirjalle aivan uuden ilmeen.

 

Ihastuin välittömästi kirjan ulkonäköön ja kirjoitustyyliin jo “esihapessa” eli alkupuheessa. Kirja imaisi minut heti mukaansa, ja pian huomasin yllätyksekseni jo painavani takakannen kiinni. En halunnut vielä päästää irti. Luin kirjan kokonaan uudelleen kuunnellen samalla Anna Puun tuotantoa. Sitten ostin kirjan Anna Puun itsensä lukemana äänikirjana ja kuuntelin sen kahdessa päivässä. Tuntui kuin Anna olisi jutellut kanssani kahvipöydän äärellä rennosti niin syvällisistä kuin kevyemmistäkin asioita, enkä siis halunnut päästää uudesta kahvipöytäystävästäni liian nopeasti irti.

 

Rakastin niin luettavaa kuin kuunneltavaakin kirjaa. Painetun kirjan kuvat ja visuaalinen ilme olivat upeat, mutta äänikirja oli ihana juuri itsensä Anna Puun kertomana. Myös äänikirjassa mukana olevat laulujen varhaiset demopätkät, joita ei voi kuulla mistään muualta, olivat ihastuttava osa äänikirjaa.

Minä olen Anna Puu –kirja oli täynnä samaistuttavia kuvauksia ja hetkiä kauniisti kerrottuna. Anna Puun koko musiikkituotanto avautuu aivan uudella tavalla kirjan lukemisen jälkeen. Kirjan lukeakseen ei tarvitse tykätä valmiiksi Anna Puusta, koska kirja antaa paljon kelle tahansa. Minä olen Anna Puu –kirjasta saa uuden ystävän, joka opettaa paljon itsensä lisäksi myös jokaisesta meistä

← Takaisin
seuraa meitä