Kirja-arviot
13.8.2024
|
Aida-Sofia Kouvonen, 15v

Apua suoritusyhteiskunnassa pärjäämiseen

kansikuva

Tuija Siltamäki: Ihan hyvä (WSOY 2023) 

Sukulaiset kyselevät urasuunnitelmia, mutta et ole vielä löytänyt omaa juttuasi. Sosiaalista mediaa selaillessa tulee riittämätön olo, sillä kaikkialla korostuvat huikeat menestystarinat, ja tuntuu, että nykyään pitää suorittaa kaikki: terveydestä ihmissuhteisiin. Ajatukset siitä, että pitäisi jo varhain osata tehdä oikeita valintoja, ahdistaa.

Kuulostaako tutulta? Siinä tapauksessa sinun kannattaisi lukea Ihan hyvä. 

Ihan hyvä kertoo suoritusyhteiskunnassa pärjäämisestä. Se on jaettu kappaleisiin, joiden aiheina ovat koulutus, työelämä, ihmissuhteet, mielenterveys ja hyvinvointi. Kirjassa pohditaan esimerkiksi pitäisikö opiskella sitä, mikä on järkevää, vai sitä, mistä on kiinnostunut. Lisäksi puidaan, pitääkö työn olla osa identiteettiä ja sitä, minkä verran on syytä ahdistua siitä, että välillä vähän ahdistaa. Kirja rohkaisee etsiskelemään, viettämään aikaa ja suorittamaan vähemmän. Se muistuttaa myös siitä, että hyvä elämä on suhteellinen käsite, eikä elämä ole pilalla, vaikka joskus vähän haahuilisikin. 

Kirjassa on paljon havainnollistavia kaavioita ja diagrammeja, erilaisten ihmisten tarinoita sekä asiantuntijoiden haastatteluja. Esimerkiksi somevaikuttaja, koulukiusattu ja entinen päihdeongelmainen kertovat näkökulmansa. 

Etukäteen oletin, että kirja keskittyisi lähinnä opiskeluun, uraan ja ammatinvalintaan, joten yllätyin, kun huomasin, että kirja käsittelee niiden lisäksi todella laajasti erilaisia aiheita, kuten huijarisyndroomaa, mielenterveysongelmia, päihteitä, sosiaalista mediaa ja ilmastoahdistusta. 

Monilla saattaa olla sellainen käsitys, että tietokirjat ovat jotenkin tylsiä. Uskon, että tämän kirjan leikkisä ulkoasu saa sen vaikuttamaan houkuttelevammalta ja helposti lähestyttävämmältä. Kirja on ulkoasultaan värikäs ja kiinnostava, ja siinä on valokuvien sijasta kuvitusta. 

Tämä kirja sopii mielestäni erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille, koska tämän kirjan käsittelemät aiheet, kuten koulutusalan valinta, työura, ihmissuhteet ja mielenterveys ovat ajankohtaisia aiheita nuoruudessa, ja monet nuoret kokevat näistä suorituspaineita. Monille nuorille tekisi varmaan hyvää kuulla, että koulumenestys ei ole arvon mittari ja urapolun ei tarvitse olla suoraviivainen tai selkeä, eikä suhteiden tarvitse noudattaa selkeää kaavaa. Teoksessa puhutaan myös erityisesti juuri nuorten mielenterveydestä ja kirjassa olevissa tilastoissakin käsitellään nimenomaan nuorten tilannetta.  

Itsekin näin ysiluokkalaisena koen välillä suorituspaineita, ja minulle ainakin tämän kirjan lukeminen muistutti, ettei kaikkea tarvitse aina suorittaa täydellisesti ja että ihan hyvä riittää.  

← Takaisin
seuraa meitä