Kirja-arviot
27.6.2023
|
Pulmu Mattila

Arvaamaton huvipuistokesä

Ella Paija: Soita minulle karusellin kelloa. Tammi 2023.

kansikuva

Teemu on saanut kesätöitä huvipuistosta. Alun epävarmuudesta toivuttuaan Teemu huomaa viihtyvänsä huvipuistossa. Hän pitää laitteiden käytöstä ja työporukka on mukava, erityisesti Marianne, johon Teemu huomaa vähän ajan kuluttua ihastuneensa. Mariannella on kuitenkin jo poikaystävä, mutta heidän rakkaudessaan alkaa olla yhä suurempia ryppyjä. Kolmas päähenkilö on Elina. Hän on huvipuistossa töissä toista kesää ja häntä kismittää, koska häntä ei valittu korkeampaan tehtävään. Hänelläkin on oma ihastuksensa, Telma, jolle hän ei uskalla näyttää tunteitaan, vaikka on tavallisesti rento ja avoin.

Tavallinen kesä saa kuitenkin yllättäviä käänteitä. Laitteet alkavat käyttäytyä omituisesti, eikä kukaan tiedä, mistä vikatilat johtuvat. Kaiken lisäksi huvipuistossa katoaa pieni lapsi. Häntä etsitään kaikkien työntekijöiden voimin ja huvipuisto jopa suljetaan väliaikaisesti, mutta lasta ei tunnu löytyvän mistään. Kun huvipuisto taas avataan, suurin osa työntekijöistä yrittää unohtaa tapahtuneen ja jatkaa elämäänsä. Mutta Teemu tai varsinkaan Marianne ei saa lasta mielestään. Marianne uskoo lujasti, että lapsi on edelleen huvipuiston alueella ja on päättänyt löytää hänet.

Teemun, Elinan ja Mariannen lisäksi tapahtumia kerrotaan myös huvipuiston itsensä näkökulmasta. Huvipuisto ajattelevana olentona tuo tarinaan yliluonnollisen lisän, josta fantasiahörhönä pidän kovasti. Se on lisäksi virkistävä näkökulma, sillä en ole lukenut vastaavasta koskaan aiemmin. Huvipuiston ajatusten kautta lukija tietää tapahtumista enemmän, kuin kirjan hahmot, ja loppuun asti pysyy yllä mielenkiinto siitä, löytävätkö he kadonneen lapsen. Hahmot ovat mielestäni hyvin kirjoitettuja. He ovat arkisia ja hieman tylsiäkin, mutta hahmojen tavallisuus sopii hyvin yhteen epätavallisen huvipuiston kanssa. Huvipuiston esikuvana on selkeästi Särkänniemi, jossa olen itsekin käynyt. On mielenkiintoista kuvitella tuttu huvipuisto tietoiseksi hahmoksi.

Suosittelen kirjaa fantasiasta pitäville, mutta muillekin ennen kaikkea mielenkiintoisen ja uudenlaisen näkökulman ansiosta. Kirja on myös erinomainen lukujumin murtaja, koska luvut ovat lyhyitä ja mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Teki mieli lukea koko kirja yhdeltä istumalta.

Tähdet: 4/5.

← Takaisin
seuraa meitä