Kirja-arviot
4.8.2021
|
Teresa Szilvay, 13v.

Arvoitusten talo

Magdalena Hai: Neiti Kymenen ihmeellinen talo, Otava 2020, kuvat: Teemu Juhani.

Neiti Kymenen ihmeellinen talo kansikuva

Magdalena Hain tarina Neiti Kymenen ihmeellisestä talosta saa lukijat samaistumaan hahmoihin. Näiden hahmojen avulla pohditaan rohkeutta, menneisyyttä, virheitä ja kaiken korjaamista. Ihmisillä on vahvuuksia, mutta tuleeko ne hyväksyä? Teoksessa pohditaan itsensä etsimistä.

Magdalenan Hain tarina kertoo itsenäisestä neiti Kymenestä, joka asuu yksin apinoidensa kanssa isossa talossa. Taloon tulee Pekka niminen poika, joka on hukannut rohkeutensa, ja tulee etsimään sitä neidin taloon. Pekan perässä tulevat sisarukset Susanna ja Anneliisa, jotka huomaavat talon olevan kummallinen. Taulut ovat tyhjiä, ja alkaa loputon yö. Ennemmin tai myöhemmin myös muut alkavat huomata tämän, kummallisuuden, mutta se on vasta alkua, sillä vielä kummallisempia asioita on luvassa.

Vaikka teos on sisällöltään monimutkainen, ja siinä tapahtuu paljon käännekohtia, on Magdalena Hai kirjoittanut sen selkeästi ja varmistanut, että lukija ymmärtää kaiken. Kirjaan jää helposti koukkuun, kun tajuaa, että se on luettava loppuun, jotta saa selville kaikki kirjan arvoitukset. Magdalena Hai ymmärtää selvästi erilaiset persoonat, koska hän on tehnyt kirjan hahmoista helposti samaistuttavat.

Moniulotteiset henkilöhahmot

Kirjan hahmot ovat erilaisia, mutta myös hyvin samanlaisia keskenään. Kaikki heistä ovat todella fiksuja, ja huomaavat tärkeitä asioita. Toisaalta kirjassa on kohtia, joissa käsitellään vain yhden hahmon ajatuksia ja mielipiteitä. Kukaan kirjan hahmoista ei ole yksinään päähenkilö, vaan mielestäni he kaikki ovat yhdessä kirjan päähenkilöitä. Jokainen lukija voi kuitenkin itse päättää kuka tai ketkä ovat tämän kirja päähenkilöitä. Kaikki kirjan henkilöt ovat todella tärkeitä, jos yksikin heistä puuttuisi, niin kirja olisi täysin erilainen. En ole huomannut muissa lukemissani kirjoissa samanlaisia hahmoja, joten mielestäni kirja erottuu tämän takia hyvin muiden joukosta. Koska kirjassa on moniulotteisia persoonia, moni ihminen voi innostua tästä kirjasta, sillä huomaa olevansa samanlainen kuin jokin kirjan hahmoista. Yksi lempi asioistani kirjassa oli sen hahmot ja niiden persoonat. Henkilöihin samaistui todella hyvin.

Kirjan luettuani tajusin kuinka hyvä kirja oli, vaikka aluksi en ymmärtänyt ihan kaikkea. Alussa kirjaa lukiessa, se vaikutti hyvin normaalilta kirjalta, mutta sitten sen jännitys kasvoi, eikä loppua näkynyt. Sen juoni on niin jännittävä, että kirjaa ei voi jättää kesken, ja kaikki vastaukset kirjan kysymyksiin on pakko saada tietää. Kaikki kirjan käännekohdat olivat tärkeitä ja niiden avulla ymmärsi kirjan aiemmat tapahtumat.

Neiti Kymenen ihmeellinen talo on suunnattu nuorille, jotka ovat jo lukeneet aiemmin kirjoja, mutta se sopii myös aloittelijoille. Kirjan voi lukea myös vanhemmat ihmiset, sillä se on mukaansatempaava. Kirja oli hyvä minulle, vaikka olen lukenut vähän tämän tyylisiä kirjoja. Pidän juuri tällaisista jännittävistä, mielenkiintoisista ja arvoituksellista kirjoista.

Tämä kirja oli yksi lempikirjoistani tänä vuonna, sillä se sai minut hyvin mukaansa. Magdalena Hai onnistui luomaan henkilöhahmot ja niiden persoonat todella hyvin. Lisäksi aivan mahtavan ja selkeän, mutta samalla myös monimutkaisen juonen.

← Takaisin
seuraa meitä