Kirja-arviot
24.4.2018
|
Oona Ekholm, 14 v. 

Aurinkopiirin arvoitus 

Maria Autio: Lohikäärmekesä (Karisto 2018)  

Nuortenkirjailija Maria Aution uusi kirja Lohikäärmekesä on tarina parhaista kaveruksista Sinnasta ja Tuiskusta. He ovat juuri päättäneet peruskoulun ja miettivät tulevaa syksyä, mutta kesä molemmilla on raskas. Sinna ajautuu väärään suuntaan, kun lukio- ja perheasiat menevät sotkuun. Tuisku taas alkaa penkoa vanhempiensa päätöstä erota aurinkopiiristä ennen tytön äidin kuolemaa, josta paljastuu jopa laittomuuksia.  

Kun kesä alkaa, molemmat tytöt saavat kirjeet kouluista, joihin ovat hakeneet. Tuisku pääsee haluamaansa lukioon. Sinnalle ei käy niin hyvin, ja hän jää ilman mieluista opiskelupaikkaa. Sinna ei kuitenkaan kerro asiaa isälleen ja tämän naisystävälle, koska tuntee, että isällä ei ole aikaa hänelle.  

Kesäiltana koiranulkoilutusreissulla Sinna joutuu kaupungin reunamille, jossa pidetään aurinkopiiriä, jota mainostetaan hyvänä turvana, jos on ongelmia esimerkiksi arjessa. Piiristä paljastuu kuitenkin paljon huonoja puolia. Sinna kuitenkin alkuhuumassa lupautuu sinne asumaan ja tekemään töitä. Päätöstä hän katuu myöhemmin.  

Tuiskun vanhemmat olivat olleet samaisessa aurinkopiirissä, kunnes hänen äitinsä syöpä paheni ja he erosivat piiristä yllättäen. Tuiskua alkaa tämä vaivata, ja hän alkaa selvittää asiaa. Hän saa pian apua samanikäiseltä pojalta nimellä Petrus, jonka äiti oli myös piirissä. Poika osaa kertoa, että piirissä tapahtuu jotakin hämärää, ja he yhdessä ryhtyvät tutkimaan tapahtumia. On jännittävää seurata, mitä he saavat selville ja onnistuvatko he pelastamaan Sinnan piiristä.  

Kirjan henkilöt olivat hyvin tehtyjä, ja heidän välisiään suhteita on mukava seurata. Olisin silti halunnut pientä syvennystä joihinkin niistä.  

Lohikäärmekesä on mielestäni hyvää ja rentoa lukemista, jossa ei tarvitse miettiä sen enempää tapahtumia. Silti teoksen maailmaan pääsee helposti mukaan ja vauhtiin päästyään ei halua lopettaa lukemista. Kirja myös sai ajattelemaan omaa tulevaisuutta. 

← Takaisin
seuraa meitä