Kirja-arviot
4.2.2020
|
Milka Niinistö,15v.

Caravalin Grande Finale

Stephanie Garber: Finale, WSOY 2019

Stephanie Garberin kirjoittama Caraval-trilogian kolmas osa Finale julkaistiin toukokuussa 2019. Sarjan päähenkilöt ovat siskokset Scarlett ja Donatella Dragna sekä Julian ja Legend. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Caravalin saarelle.

“Tervetuloa Caravaliin, peliin jossa tarut ovat totta ja totuudet tarua.” Caraval on vuosittain järjestettävä näytelmä, jossa tarkkaan valitut pelaajat pääsevät suorittamaan arvoituksia ja tehtäviä. Se vaatii pelaajaltaan rohkeuden ja oveluuden lisäksi uhrauksia. Caravalin maailma on täynnä taikaa, sen mestarihan on itse suuri Legend. Legendin taikuus huijaa epäilevintäkin, se huumaa hurskaimmankin ja saa monet hylkäämään moraalinsa täysin. Sarjan ensimmäinen osa kertoo Caravalista Scarlettin näkökulmasta ja toinen puolestaan seuraavan vuoden pelistä Donatellan silmin.

Kolmannen kirjan kertojana toimii vuorotellen kumpikin sisaruksista. Kyseessä ei ole kolmas Caraval, ei, sillä tällä kertaa päähenkilömme joutuvat ratkomaan hengenvaarallisia arvoituksia näytelmän ulkopuolella, jossa ei ole mahdollisuutta yrittää uudestaan. Panokset tällä kertaa ovat joka suhteessa suuremmat. Pakkaa sekoittamaan ilmaantuvat sisarusten kauan sitten kadonnut läheinen, muutama jumalan kaltainen olento, mutta myös yllättävä romanssi – vieläpä molemmille sisarille.

Kaliforniasta kotoisin olevalle Stephanie Garberille Caraval-sarja on ensimmäinen hänen kirjoittamansa kirjasarja. Kun Garber ei ole kirjoittamassa, hän opettaa luovaa kirjoittamista. Esikoisteoksen kirjoittaminen vei jopa kuusi vuotta, mutta sen jälkeen jatko-osat ilmestyivät kumpainenkin vain vuoden sisällä toisistaan, Caraval 2016, Valenda 2018 ja Finale 2019. Ensimmäinen osa on saanut laajalti tunnustusta kirjallisuuspalkintojen muodossa. Lisäksi Caravalista on jo tekeillä elokuva, jonka oikeudet nappasi 20th Century Fox.

Garberin kirjoitustyyli luo maailmaan uskomattoman syvät ja täyteläiset värit. Värien ja tuntemusten kuvailu on ollut koko trilogian ajan vahvasti läsnä ja antanut sille mielestäni suurta lisäarvoa. Kirjan myötä tunteeni alkoivat heijastaa päähenkilöiden tuntemuksia; aloin tuntea inhoa siskosten väkivaltaisen isän suosimaa luumunviolettia kohtaan ja kuvitella aivan uusia sävyjä. Värikylläs maailma on mielenkiintoista luettavaa ja saa kaiken tuntumaan samaan aikaan paljon todellisemmalta – mutta myös uskomattoman unenomaiselta. Vaikka kirjan tilanteisiin ei tavallinen kansalainen pystykään samaistumaan, on hahmojen kokemukset, tunteet sekä luonteenpiirteet kuvattu mielestäni hyvin.

Kirja on katkeransuloinen sekoitus hengenvaaraa ja romantiikkaa. Se on juovuttava ja järkyttävä. Caravaliin on siroteltu hienoisesti huumoria, mutta jos se on mielestäsi kirjassa oleellista, valitsisin jonkin muun teoksen. Suosittelisin trilogiaa fantasiasta ja romanssista nauttiville nuorille, mutta miksei aikuisillekin. Varmaa on ainakin se, että jään innokkaana odottamaan Garberin tulevia teoksia.

← Takaisin
seuraa meitä