Kirja-arviot
8.3.2024
|
Ellen Peltokorpi, 14v

Dramaattinen kirja vampyyreista ja yllättävistä juonenkäänteistä

kansikuva

Pimeyden hovi on Victor Dixenin (suom. Taina Helkamo, Otava 2023, 459 sivua) kirjoittama nuortenkirja, joka yhdistelee sulavasti vampyyrilegendoja, Frankensteinin hirviön tarinaa sekä alkemiaa.

Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Jeanne Froidelac, ja hän on neljättä säätyä edustava aateliton. Kirjan alussa tapahtuneen tragedian johdosta Jeanne matkustaa vampyyrin nimeltä Alexandre de Mortangen (joka on Clermontin varakreivi) kanssa Aurinkokuninkaan hallitsemaan Pimeyden hoviin Versaillesiin opiskelemaan kuninkaalliseen sisäoppilaitokseen. Ainut asia, joka kannattelee Jeannea hänen ollessaan kuninkaallisessa sisäoppilaitoksessa on kosto ja sen toteuttaakseen hän on valmis vaikka kuolemaan. Kaikki ei kuitenkaan suju Jeannen suunnitelmien mukaan vaan hän kohtaa jatkuvia vaikeuksia.

Mielestäni kirja on kirjoitettu koukuttavasti, ja se tempaisee mukaansa hyvin nopeasti. Juoni on nopeatempoinen ja kirjassa tapahtuu vähän väliä yllättäviä juonenkäänteitä. Moniulotteisen kuvailun ansiosta pääsin syventymään kirjan maailmaan hyvin nopeasti. Lisäksi Jeannen temperamentti ja suuret tunteet tekevät kirjan lukemisesta hyvin mielenkiintoisen kokemuksen.

Kirjassa esiintyvät hahmot ovat kaikki hyvin monipuolisia ja kiehtovia persoonia. Tällaisia hahmoja ovat esimerkiksi ullakolla asuva Frankensteinin hirviötä muistuttava Orfeo, Jeannen paras ystävä Naoko Takagari, purkan suuri kuluttaja Poppy (Proserpina Castlecliff), joka sairastaa tuberkuloosia sekä koulun paras ratsastaja Rafael de Montesueño, joka pukeutuu aina pelkkään mustaan.

Kirjan sisältämät juonenkäänteet ja yllättävät muutokset tekevät kirjasta entistä koukuttavamman. Ollessani melkein kirjan lopussa oletin, että mikään kirjassa ei enää voisi yllättää minua, mutta oletukseni osui harhaan. Kirjan dramaattisin juonenkäänne tapahtuu juuri kirjan lopussa. Tämä yksityiskohta sai minut pitämään kirjasta vielä monta kertaa enemmän.

Kirjasta kuitenkin löytyy myös huonoja puolia. Yksi minua ärsyttävistä asioista on se, että joitain asioita, jotka kirjassa mainittiin jätetään pahasti auki ja roikkumaan ilman minkään näköistä lisäkommentointia tapahtuneen jälkeen. Toisaalta uskon, että nämä auki jääneen asiat selitetään kirjasarjan kahdessa seuraavassa osassa ja odotankin niiden ilmestymistä innolla. Kuulin myös kirjakaupasta, että kirjasta povataan uutta menestys suosion saanutta Twilight-sarjaan verrattavaa “hypeteosta”. Tämä kirja on lisäksi aivan uuden genren, romantiikkaa ja fantasiaa yhdistävän romantasian edustaja.

Kaiken kaikkiaan tämä kirja on yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista sen suurenmoisen kerronnan, mielenkiintoisten juonenkäänteiden ja juonen nopeatempoisuuden takia. Jos minun pitäisi arvioida kirjan sisältö antamalla sille tähtiä nollasta viiteen, antaisin kirjalle neljä viidestä, koska asioita jätetään kirjan aikana pahasti auki ja roikkumaan, ja se vähentää yhden tähden. Pimeyden hovia voin suositella sellaisille ihmisille, jotka pitävät vampyyreista eivätkä säikähdä, jos sattuvat joskus näkemään verta, sillä sitä tässä ilmiömäisessä teoksessa riittää — ja paljon.

← Takaisin
seuraa meitä