Kirja-arviot
25.11.2024
|
Irina Juhola, 17v

Dystooppinen, mutta toiveikas ja lumoava tarina ystävyydestä

kansikuva, metsä, sumua

Johanna Förster: Unien sirkus (S&S 2024)

Johanna Försterin Unien sirkus vie lukijan kuvitteelliseen lähitulevaisuuden totalitaariseen Eurooppaan, jossa kaikkea valvotaan, mutta jossa vielä kytevät ystävyys ja toivo.

”Kun päästää ilon irti, voi tapahtua mitä vain”.

“Syksy ja koulu ovat vasta alkamassa, ja silti seitsemäntoistavuotiaan Juulin jalat ja pää tuntuvat painavilta. Varsinkin pää. Juuli on matkalla töihin, kun hän törmää kadulla kettuun. Sen perään syöksyy Valvoja, joka ei onneksi huomaa Juulia. Arkinen maailma alkaa oudosti säröillä, kun sama kettu, Eduardo Hopea, alkaa ilmaantua Juulin uniin.”

“Juuli tutustuu valvontakoneistoa vastustaviin katutaiteilijoihin ja aktivisteihin – Nikoon, tämän siskoon Niniin ja lidaan – ja ystävystyy heidän kanssaan. Hetken kaikki tuntuu uudelta ja mahdolliselta, mutta sitten maailma särkyy. Nyt Valvojat ovat myös Juulin perässä, ja hän lähtee etsimään kadonneita ystäviään halki merkilliseksi muuttuneen Euroopan.”

“Juulin mieleen alkaa nousta lapsuusmuistoja sirkuksesta, joka on tuhoutunut tulipalossa. Hän tempautuu huikeaan seikkailuun, jossa hän kohtaa sekä oman itsensä, kadonneen isänsä että menneisyytensä tapahtumat.”

Kirjasta jää pitkin sen lukemista päällimmäisenä mieleen ihana tarina. Vaikka päähenkilön ikä kerrotaan, monen ikäiset nuoret voivat varmasti samaistua häneen ja muihin henkilöihin, ja tarina varmasti lumoaa hyvin monen ikäiset lukijat.

Monikerroksinen tarina kulkee halki totalitaarisen Euroopan sekä Juulin muistojen ja unien rinnakkaistodellisuuksineen, jotka vähitellen punoutuvat yhä tiiviimmin yhteen. Välillä ei tiedä, onko jokin asia totta edes kirjan maailmassa, mutta mielikuvitukselliset asiat, ja ennen kaikkea ilo, ovatkin tässä parasta.

Kirja kuljettaa lukijaa ympäri Eurooppaa, muun muassa Berliinin katujen vilinään ja kahviloihin, joissa voi hetken hengähtää, sekä Alppien rauhaan.

Unien sirkus on dystopia, mutta silti toiveikas ja ilontäyteinen. Kirja, jonka maailmaan ja tarinaan voi uppoutua. Erityisesti toivo näkyy myös siinä, etteivät nuoret päähenkilöt vain lepää laakereillaan, vaan toimivat, kun asiat kaipaavat parannusta.

Kirja on myös ylistys ystävyydelle, ja monenlaiselle sellaiselle. Se näyttää, että ystävyys voi kestää niin välimatkan kuin erimielisyydetkin.

Unien sirkus palkittiin Kustantamo S&S:n ystävyysaiheisessa kirjoituskilpailussa.

← Takaisin
seuraa meitä