Miten pitkälle kannattaa mennä, jotta löytäisi jännitystä elämään? Missä vaiheessa ystävän täytyy puuttua toisen käytökseen? Voiko rakastua nuorena, vai onko ystävien välinen rakkaus parempaa? Yhdeksäsluokkalaiset Manda ja Malin ovat olleet ystäviä jo kauan, ja he tekevät kaiken yhdessä. He pyöräilevät ympäri pikkukaupunkiaan ja etsivät tekemistä. Malinille maistuisi romanssi, Mandakin iskee silmänsä kioskin pitseriassa työskentelevään vanhempaan poikaan. Ystävyksillä on tarkat suunnitelmat poikaystävien hankkimiseen, joista kaikki kohdat eivät kenties ole ihan parhaita ideoita…
Ellen Strömbergin nuortenromaani Mehän vaan mennään siitä ohi on vuoden 2022 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas. Se on nerokas kuvaus ystävyydestä, lapsuuden ja aikuisuuden rajamaista sekä identiteetin etsiskelystä. Kuten takakannessakin mainitaan, teos käsittelee nimenomaan aikaa, kun on vielä nuori, mutta olo tuntuu jo tosi aikuiselta. Vastoinkäymisten edessä sisäinen lapsi saattaa kuitenkin ottaa vallan.
Kirjassa tytöt yrittävät aluksi kaikkensa tehdä vaikutuksen ihastuksiinsa. He muuttavat tyyliään, alkavat käyttää meikkiä ja jopa “sattumalta” lukemaan samoja kirjoja tai jakamaan kiinnostuksenkohteita heidän kanssaan. Molempien kiinnostukset ovat heitä vanhempia, ja Manda ja Malin yrittävät kuulua heidän mielestään siistimpien vanhempien tyyppien piireihin. Kaikki ei ole kuitenkaan niin ihanaa kuin miltä näyttää. Täysi-ikäisten kotibileet yhdistettynä monimutkaisiin ihmissuhteisiin, joista tytöt eivät edes tiedä kaikkea ei ole paras kokemus, mutta siitä opittiin ja saatiin pari uutta kaveriakin. Manda ja Malin jäävät pohtimaan omaa kaverisuhdettaan ja käsittelevät samalla tärkeitä teemoja.
Parasta kirjassa on, että siihen voi oikeasti samaistua. Jos ei kaikkiin kohtiin, niin ainakin joihinkin hetkiin ja tunteisiin. Teos kuvaa tavallisten nuorten elämää. Vastoinkäymiset eivät ole ylitsepääsemättömiä, mitään oikeasti järkyttävää ei tapahdu, vaikka äidin suuttumus hiusten värjäämisen jälkeen tai salainen pussailu voivat siltä vaikuttaa siinä hetkessä. Manda erityisesti löytää itseään ja tyyliään tarinan aikana. Aluksi hän alkaa pukeutua eri tavalla tehdäkseen vaikutuksen poikaan, mutta kun hän tajusi pojan olevan täysi luuseri ja tyylin sopivan hänelle, tyylistä tulikin prioriteetti.
Kirjassa käsitellään myös mielenterveyttä, ihastumisen huonoja puolia, erilaisia perhesuhteita ja nuoruuden tavallisia tunteita. Se on helppoa ja mukavaa luettavaa, joka pistää myös vähän ajattelemaan. Sivuilta löytyy esimerkiksi suojelevia isosisaruksia, jännitystä etsiviä ysiluokkalaisia, komistuksia joille haluaa näyttää parastaan ja huolehtivia ja ei-niin-huolehtivia vanhempia. Ihmissuhteet ovat muuttuvia, teoksessa kuvataankin miten ihastus voi muuttua inhotukseksi tai karttelu kaverisuhteeksi. Nuorena pienet nolot asiat saattavat vaikuttaa tosi isoilta, mutta ne ovat vain elämää, se unohtuu kyllä, ei se ole niin vakavaa.