Kirja-arviot
9.8.2021
|
Mia Haakana, 17v.

Elämä ei ole niin yksinkertaisen kaunista

Veera Salmi: Kaunis ilma kuolla, Otava 2020.

Kaunis ilma kuolla kansikuva

Kaunis ilma kuolla on Veera Salmisen kirjoittama nuorten romaani, joka ilmestyi vuonna 2020 otavan kustantamana. Kirjan tarina sijoittuu Itä-Helsinkiin, missä kaksi eri tarinaa yhdistyy yhdeksi. Poika nimeltä Leo ja tyttö nimeltä Isra ovat kokeneet lyhyen kuudentoista vuoden elämänsä aikana paljon kärsimystä ja surua. He ovat valmiita lopettamaan sen kaiken. He haluavat kuolla. Suunitelma on selkeä, mutta sen toteuttaminen on kuitenkin aivan eria asia. 

Kirjan tarina vie lukijan mukanaan. Kirjassa nousee ylös kysymyksiä, joihin saa vastauksen vain jatkamalla lukemista. Kirjan edetessä lukija saa aina pikkuhiljaa tietää päähenkilöiden Leon ja Isran menneisyydestä. Kuinka heidän elämät eivät ole olleet sateenkaarilla hyppelemistä. Mielenkiinto herääkin aina, kun päähenkilöiden traagisesta elämästä saa lisää tietoa. Leon ja Isran elämäntarinat ovat erilaiset, mutta heitä yhdistää sama asia eli elämänilon menettäminen. 

Kirjan kielessä on erikoinen piirre, jota en ole ennen nähnyt lukemissani kirjoissa. Kirjassa käytetään suomen kieltä, mutta aina välillä joitakin lauseita sanotaan englanniksi. Tämä erikoinen piirre kirjan kielessä sopii mielestäni oikein hyvin kyseiseen kirjaan. Englannin kielen käyttö auttaa ymmärtämään paremmin lauseen sanoman. Englannin kieli, jota kirjassa käytetään on mielestäni nuorten keskuudessa käytettävää puhekieltä. Kuitenkin tällä erikoispiirteellä voi olla negatiivinen vaikutus lukukokemukseen, sillä esimerkiksi nuoremmilla lukijoilla englannin kieli ei ole välttämättä ihan hallussa. 

Kokonaisuutena kirja on hyvä. Se on sopivan pituinen ja siinä pysyy mielenkiinto koko kirjan ajan yllä. Parhaat kaksi asiaa, joista erityisesti pidän kyseisessä kirjassa on siinä käytetty englannin kieli ja kirjan lopetus. Kirjassa on vain yksi asia, mikä minua häiritsi, ja se oli englannin kielen sana daddy, jolla Isra kutsui isäänsä. Tämä sana häiritsi minua sen takia, koska internetissä sillä on seksuaalinen sävy. 

Kirjassa käsiteltävät aiheet eivät ole kaikista iloisimpia, mutta ne ovat hyvin tärkeitä nostaa ylös ihmisten tietoisuuteen. Aiheet koskevat nuoria ja heidän elämässään kokemia ongelmia: massan ulkopuolelle jäämistä, omana itsenään olemista, itsemurhan ajattelemista, yksinäisyyttä, häirintää ja toksisia ystävyyksiä. Kirjassa nämä aiheet tuodaan esille Leon ja Isran kokemuksina. Suosittelen kirjaa yli 14 vuotiaille. 

Kirjassa kuolema nousee monesti esille ja se onkin päähenkilöiden päämäärä. Tämä aihe ei kuulosta niinkään positiiviselta ja lukija voikin jo tämän perusteella päätellä kuinka kirjassa tulee käymään, mutta tarinan loppu ei olekaan niin yksinkertainen kuin sen voi aluksi luulla. Kirjan lopetus järkytti minua hieman ja se pisti miettimään. Mikä on elämässä tärkeintä juuri minulle?

← Takaisin
seuraa meitä