Kirja-arviot
7.3.2023
|
Hanna Koskinen, 16v

Ensirakkauden suloisuus

heartopper kansikuva, poikia, punainen reppu, vihreä laukku

Alice Osemanin Heartstopper (suom. Oona Juutinen, Tammi 2022) on sydämen sulattava sarjakuvaromaani ystävyydestä ja tunnemyrskystä, jonka vain ensirakkaus voi synnyttää.

Missä kulkee ystävyyden ja rakkauden raja? Miltä tuntuu rakastaa? Näitä selvitetään, kun kaksi lukioikäistä koulupoikaa kokevat uskomattoman tunnemyrskyn johon lukijakin tempautuu. Ensirakkauden pyörteisiin on helppo uppoutua. Hurmaava, uskottava, hieman kiusallinenkin ja sydäntälämmittävä tarina on kuvitettu pehmeästi ja kauniisti. Positiivinen LGBTQ+ rakkaustarina on mitä mainiointa luettavaa niin talven hiljalleen piteneviin päiviin kuin mihin tahansa väliin, jossa kirjan ehtii ottaa käteen. Kirjat tuovat iloa joka sivulla ja hymyn huulille. 

Alice Osemanin sarjakuvaromaanikirjasarjassa Heartstopper samaa koulua käyvät Nick Nelson ja Charlie Spring joutuvat toistensa vierustovereiksi, ja kemia heidän välillään on heti aistittavissa. Charlie on välittömästi Nickin lumoissa, mutta Nick on Charlien mielestä aivan liian siisti pitääkseen Nickistä muuta kuin ystävänä. Charlie kuitenkin alkaa pohtia uudelleen, voisiko Nick sittenkin olla hänestä kiinnostunut? Jokaisella hahmolla on oma tarinansa ja lukijan on helppo löytää itsensäkin sivuilta. Kirjassa on monenlaisia henkilöitä, suhteita ja taustoja, jotka värittävät hahmoja hienosti. 

Heartstopper on teos, joka jokaisen nuoren kannattaa ehdottomasti lukea. Siinä käsitellään seksuaalisuutta ja oman itsensä ymmärtämistä herkällä, positiivisella, kauniilla ja helposti ymmärrettävällä tavalla. Kirja auttaa ymmärtämään, miten suuri osa identiteettiä seksuaalisuus on, ja miten sen ymmärtämiseen voi, saattaa ja kannattaakin käyttää aikaa. Vaikka kirjat ovatkin nopeasti luettavissa olevia sarjakuvia, ei niitä kannata käydä läpi kiireellä vaan pysähtyä miettimään aina, kun siltä tuntuu, esimerkiksi tutkimaan hahmojen kauniisti kuvattuja ilmeitä. Heartstopper on myös tehty huippusuosituksi Netflix-sarjaksi.

Alice Oseman on 28-vuotias englantilainen kirjailija, sarjakuvataiteilija ja käsikirjoittaja. Hän kirjoittaa YA-kaunokirjallisuutta. Osemanin ensimmäinen romaani Solitaire julkaistiin vuonna 2014, mutta Heartstopper, joka tehtiin vielä Netflix-sarjaksikin, on hänen teoksistaan suosituin.

 

← Takaisin
seuraa meitä