Kirja-arviot
3.1.2020
|
Tarutuuli Aronen, 14v.

Erilainen lukukokemus

Nelli Hietala: Elämää eteisessä, Karisto 2019

Romaani Elämää eteisessä kertoo nuoresta naisesta, Miia Martikaisesta ja hänen elämässään tapahtuvista käänteistä. Miialla on ystävä Anna, joka ihastuu Eduardo-nimiseen mieheen eräillä festareilla, jonne he olivat lähteneet Miian poikaystävän Tanelin mukana. Siitä alkaa heidän elämässään tapahtumaketju, joka sekoittaa sekä suunnitelmia että ajatuksia. Miia ja Anna olivat suunnitelleet lähtevänsä ylioppilasjuhliensa jälkeen matkalle, mutta eteen tulee vaikeuksia, jotka saattavat mutkistaa heidän lähtöään.

Päähenkilönä esiintyvä Miia Martikainen on eloisa ja seikkailunhaluinen henkilö, joka haluaa tarttua tilaisuuteen. Hänellä on kaksi äitiä, joiden kanssa hän elää, sekä ystäviä ja poikaystävä. Romaanissa Miia on huolestunut matkasuunnitelmien käänteistä ja hän yrittää selvitellä omia ajatuksiaan tapahtumien lomassa. Kirjassa tavataan myös Miian kaveri Anna, joka ei ole yhtä seikkailunhaluinen kuin Miia. Hänet suostuteltiin lähtemään mukaan festareille, joilla hän ihastui Kolumbiasta Suomeen tulleeseen Eduardoon. Kirjassa tavataan myös muita henkilöitä. Henkilöiden välit kirjassa olivat useimmiten melko hyvät, eli he tulevat hyvin toimeen toistensa kanssa.

Romaani sijoittuu nykyaikaan, ja siinä seikkaillaan Suomen monien erilaisten paikkojen maisemissa. Maisemat vaihtelivat monipuolisesti ja tasaisesti. Teema romaanissa on melko haastavasti havaittavissa, mutta luulisin kirjan kertovan siitä, miten erilaisia yllättäviä asioita voi sattua ihan yhtäkkiä, ja tulla jo kauan sitten suunniteltujen tapahtumien esteeksi.

Kieli kirjassa on suurilta osin suomalaista nuorisoslangia, ja siinä käytetään joissain kohdissa sanoja, joita en itse ymmärtänyt. Kirja eteni välillä melko hitaaseen tahtiin, ja samat asiat tulivat uudestaan joissakin kohdissa esille. Muuten tarina eteni kyllä hyvin. Tarinan tapahtumia ja maisemia kuvailtiin mielestäni kirjassa onnistuneesti, joten niistä sai ihan hyvän kuvan. Muutenkin teoksessa oli sopivasti tapahtumakäänteitä, ja teos oli hyvin kirjoitettu.

← Takaisin
seuraa meitä