Kirja-arviot
13.3.2018
|
Johannes Helama, Järvenpään Yhteiskoulu

”Esikoiskirjaksi romaani on erityisen ehjä ja monipuolinen”

Scott Bergstrom: The Cruelty – Nyt olet yksin (Otava 2017, suom. Inka Parpola)

17-vuotias Gwendolyn elää tavallista teinitytön elämää New Yorkissa diplomaatti-isänsä kanssa. Tai no, niin tavallista kuin useita kieliä sujuvasti puhuva, äitinsä kymmenen vuotta sitten menettänyt ja rikkaiden diplomaattien lasten koulussa opiskeleva nuori voi elää. Turvallinen arkielämä horjuu, kun viranomaiset saapuvat Gwendolynin ovelle ilmoittamaan, että hänen isänsä on kadonnut.

Kaikki FBI-virkamiehistä naapureihin käskevät Gwendolynia odottamaan, kunnes hänen isänsä löytyy ja olemaan sekaantumatta asiaan. Hän kuitenkin lähtee selvittämään isän olinpaikkaa muutaman löytämänsä vihjeen avulla ja päätyy lopulta lentämään Eurooppaan salaa tädiltään, joka oli tullut Teksasista asti hakemaan Gwendolynin huostaansa. Isän kontaktien avulla Gwendolyn saa perusteellisen koulutuksen agentilta ja päätyy matkaamaan ympäri Eurooppaa toisella henkilöllisyydellä ja väärennetty passi mukanaan.

Kirjan mukana lukija pääsee vierailemaan Euroopan suurkaupungeissa ja kurkistamaan erilaisiin maailmoihin Berliinin rikollisklubeista Prahan mafiaperheen yksityiselämään. Eri kielillä kirjoitetut sanonnat tuovat kiinnostavuutta tekstiin. Gwendolynin mukana lukija kohtaa vaarallisia haasteita ja pelottavia laittomuuksia. Jännitys on kirjoitettu onnistuneesti ja saa yksityiskohta kerrallaan aikaan innostusta, pakokauhua ja adrenaliinin virtausta.

Kirja lähes pakottaa lukemaan jatkuvasti lisää, mutta välillä täytyy pitää tauko, sillä tarina oli mielestäni tietyissä kohdissa hieman raskasta luettavaa. Jotkut ovat kritisoineet kirjaa liiallisesta moraalisesta arveluttavuudesta, mutta mielestäni kirjan raakuus ja  jännitys tuovat sopivaa vaihtelua verrattuna muihin suosittuihin toimintakirjoihin. Vastapainona jännitykselle kirjassa on myös lämpimiä ihmissuhteita Gwendolynin ja vastaan tulevien tuttavuuksien välillä. Juoni on koukuttava ja taidokkaan koukeroisesti kirjoitettu. Esikoiskirjaksi romaani on erityisen ehjä ja monipuolinen.

 

 

← Takaisin
seuraa meitä