Kirja-arviot
1.2.2019
|
Markus Niemi, 15 v.

Fantasiaa, realismia ja vähemmistöasiaa

Elina Rouhiainen: Aistienvartija, Tammi 2018

Ennen tämän kirjan lukemista kannattaa lukea sarjan ensimmäinen osa Muistojenlukija

Bollywood matkaa Pohjois-Irlantiin. Ringin maaginen, mutta myös realistinen tarina jatkuu eteenpäin Väki-sarjan toisessa osassa. Muistot alkavat palautua ja asioiden oikea laita avautuu Bollywoodille, Nelulle, Daille ja Kiurulle.

Ringin jäsenet kyllästyvät paikallaan olemiseen ja kiinni jäämisen odottamiseen. Nelu laatii suunnitelman väki-organisaatiosta saamillaan tiedoilla. Seikkailu alkaa vieden lukijan mukanaan, ja samalla käsitellään vähemmistöjen ja paperittomien asemaa.

Ringin sisäiseltä draamaltakaan ei vältytä, ja ryhmä käy jo melkein hajoamispisteessä. Kiurun exä pölähtää vielä paikalle. Hänellä on oma hieman erilainen suunnitelmansa. Mukaan soppaan astuu myös täysin uusi henkilö, joka tuo hyvää lisäystä sarjan henkilömaailmaan karismaattisena olemuksellaan.

Väki-sarjan toinen osa ottaa uuden kurssin. Oli kerrassaan hämmästyttävää, miten kirjan alusta tarina siirtyi melkein huomaamatta aivan uusille raiteille. Väki on edelleen ringin kannoilla, mutta pelinappulat ovat eri järjestyksessä.

Aiemmassa kirjassa tarinaa kerrottiin lähes kokonaan Kiurun näkökulmasta. Tässä kuitenkin päähenkilönä esiintyy Bollywood tai Shame. Riippuen siitä, mitä hän nimenään kussakin kohtaa käyttää. Kirja tosin kurkistaa myös ringin kaikkien muiden jäsenten päiden sisään.

Bollywoodin päähenkilön asema on pelkästään looginen, sillä kirja käsittelee vahvasti vähemmistöjä. Kirjan aikana lukija pääseekin lukemaan Bollywoodin kirjoittamia yhteiskuntaa ja normeja kritisoivia blogi-postauksia.

Kirja on siis vähintäänkin kantaaottava. Puhutaan romanien, seksuaalivähemmistöjen ja sukupuolivähemmistöjen asemasta sekä perheväkivallasta ja Pohjois-Irlannin tilanteesta.

Päähenkilöt ovat myös epävarmoja ja pelokkaita, eivätkä suinkaan mitään täydellisiä supersankareita, mikä tekee heistä huomattavasti todentuntuisempia ja samaistuttavampia. Tämä voidaan luokitella jo melkoiseksi saavutukseksi, sillä he kuitenkin omaavat maagisia voimia.

← Takaisin
seuraa meitä