Kirja-arviot
20.1.2021
|
Otto Rantanen, 17v.

Haastattelun käsikirja sekä tuntuu näppärältä että on sitä

Olli Seuri: Avoin kysymys – Haastattelun käsikirja, Vastapaino 2020

Olli Seurin haastattelun käsikirja kansikuva

Maailma muuttuu hurjemmaksi päivä päivältä, tai siltä ainakin tuntuu. Jos vallanpitäjät ovat aina olleet korruptoituneita, ovat he sitä nytkin. Silti olen aina suhtautunut vähättelevästi Pressiklubin ja Viimeisen sanan kaltaisiin median toimintatapoja puntaroiviin ohjelmiin, ja ne ovat vaikuttaneet ─ anteeksi groteski ilmaus ─ toimittajien rinkirunkkaukselta. Tällä negatiivissävytteisellä ennakkoasenteella lähdin myös kohti Olli Seurin Avoin Kysymys ─ Haastattelun käsikirjaa.

Kirjan ulkoasu on hieno ja otsikon sanaa käsikirja on täysin oikeutetusti painotettu sen suunnittelussa; näppärä (muttei liian pieni) sivukoko, pehmeät kannet sekä kiinteät liepeet oikein kirkuvat laukkuunheitettävyyttä. Mutta kaunis on myös sisältö.

Olli Seuri onnistuu perustelemaan kirjan olemassaolon hienosti. Vallan vahtikoirien metodien on oltava suuren yleisön silmien edessä kaikkine likaisine ja oikukkaine puolineen. Median läpinäkyvyyttä ei voi painottaa liikaa valeuutisten ja muun misinformaation aikana. Seurin omakohtaiset kokemukset live-journalismin maailmasta elävöittävät tekstiä, joka on jo valmiiksi helppolukuista. Samalla piirtyy perusteellinen kuva onnistuneen haastattelun kaavasta.

Median eettisyydestä sekä ihan puhtaasti haastattelun rakenteesta kiinnostuneille ─ esimerkiksi nuorille toimittajille tai sellaiseksi pääsemisestä haaveileville ─ kirja on pakkoluettavaa. Seuri sai kiitosta myös tutkijoilta, jotka korostivat kirjan tarjoamia vinkkejä haastateltavana asiantuntijana olemiseen. Helppolukuisuus ja popularisoiminen eivät kuitenkaan tarkoita vielä kiinnostavuutta. Harmikseni oletan, ettei tämä tietokirja syksyn tarjonnassa varmaankaan nouse kovin monen journalismia ajattelemattoman lukulistalle. Suuri yleisö saattaa olla kiinnostuneempi jostakin yleismaailmallisemmasta kirjauutuudesta. Toisaalta kiitän kirjoittajaa tämän asian suhteen tehdystä rajanvedosta; vaikka teoksen teemat ovat yleissivistyksen ja demokratiatietoisuuden kannalta tärkeitä jokaiselle, on sisällössä uskallettu painottaa melkein jonkinlaista oppikirjamaisuutta.

Kaiken kaikkiaan kirja on onnistunut ja kynä sauhusi alleviivauksia tehdessä. Teemoittelu toimii, vaikka sisällysluetteloa ja asioiden löytämistä ajatellen luvut onkin nimetty vähän liian taiteellisesti. Jotkin pointit myös toistuvat aika ajoin, mutta se vain korostaa oppimiskokemusta. Tähän kirjaan tulen palaamaan.

Kirjan kanssa suosittelen nautittavan Olli Seurin Avoin Kysymys –podcastia Yle Areenasta.

← Takaisin
seuraa meitä