Kirja-arviot
20.1.2019
|
Elina Riutta, 21 v.

Haltijoita ja diplomatiaa

Jarkko Tontti: Vedeera vaarallisilla vesillä, Aviador 2018

On kulunut vuosi ihmisten ja haltijoiden välisestä taistelusta. Valtapelit ja diplomatian kiemuraiset kuviot jatkuvat fantasiamaailman kolmen valtion Taurean, Quirenin ja Einean hoveissa. Haltijatyttö Vedeera lähtee vaaralliselle matkalle Piraattisaarille selvittämään kadonneiden laivojen tarinaa. Hän matkustaa Einean, haltijoiden maan, edustajana ja mukaan tulee myös Taurean, ihmisten maan, sekä Quirenin maan edustajat. Maiden välisen diplomatian kulisseissa kuohuu, kun selviää, että jokaisen maan hallintoon on soluttautunut salaseura Renkaan jäseniä. Vedeera joutuu luovimaan diplomatian ja Einean edun välillä matkalla kohti vesiä, joilta laivat eivät palaa takaisin.

Tarina Vedeerasta on mielenkiintoinen, mutta teoksen kohderyhmä jää epäselväksi. Lasten fantasiaa teos voisi olla, sillä kerronta on ytimekästä ja niukkasanaista sekä lyhyesti jaksotettua. Toisaalta teos saattaa olla nuoremmille liian pitkä, yli 250 sivua, ja takakansiteksti karkottaa oletetun kohderyhmän, sillä alakoulussa ei vielä opeteta, mitä allegoria tarkoittaa. Eikä ole juonen kannalta tarpeellista ajatella, mihin teoksen on tarkoitus viitata nykytodellisuudessa. Päähenkilö Vedeera on saattaa olla vaikea samastuttava yläkoululaisille, koska hän ei ole uskottava 18-vuotias, vaan paljon nuoremman oloinen. Myös yhtäkkiset raakuudet hämmästyttävät sadun keskellä.

Kuitenkin teoksen opetus on aina ajankohtainen: konflikteja tulee viimeiseen asti välttää ja diplomatialla mennään niin pitkälle kuin suinkin päästään. Suvaitseva ja tasa-arvoa ajava Vedeera opettaa erilaisuuden rikkauksista ja tärkeydestä. Tarinasta löytyy myös perinteistä fantasiaa, sillä sen laaja mielikuvitusmaailma on kiehtova ja huolellisesti suunniteltu. Teoksen sisäkannessa on kaunis kartta, jonka avulla voi seurata Vedeeran matkaa. Haltijoiden lisäksi maailmasta löytyy merihirviötä, lyhykäisiä, nelisormisia quirenilaisia sekä vesikkäitä, jotka ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi delfiinejä. Jos on kiinnostunut tavanomaisesta poikkeavista saduista, joiden ajatusmaailmaa ja tavoitteita joutuu miettimään, Vedeera vaarallisilla vesillä on sopiva lukuvalinta.

← Takaisin
seuraa meitä