Kirja-arviot
28.5.2018
|
Minnea Rautio, 13v.

Haluatko sinäkin auttaa pelastamaan Itämeren?

Johan Tell ja Iiris Kalliola: Pelastetaan Itämeri (WSOY 2018)

Kirjan toinen kirjoittaja Johan Tell on kotoisin Ruotsista ja hän on journalisti ja matkakirjailija. Tell on tunnettu teoksistaan 100 ways to save the world ja Äventyr i Skärgården. Iiris Kalliola puolestaan on tietokirjailija ja tunnettu luontokirjoistaan. Kalliola sai Valtion tiedonjulkistamis-palkinnon vuonna 2011.

Pelastetaan Itämeri on todella uusi kirja, joka on suomennettu vuonna 2018. Kirjan Itämeren hyvinvointiin liittyvä tieto on ajankohtaista. Tietoa on Suomesta ja sen ulkopuolelta muista maista. Kirjassa Tell ja Kalliola käyttävät sujuvaa kieltä ja ilmaisevat asiat sujuvasti ja selkeästi, vaikka kaikkia kemiallisia termejä lukija ei aina ehkä ymmärrä. Kirjassa on kuitenkin paljon esimerkkejä ja kuvia, joten kirjan lukeminen on aika helppoa.

Sinun kannattaa lukea tämä kyseinen kirja, jos olet kiinnostunut siitä, miten sinä ja ystäväsi voisitte omalla toiminnallanne auttaa Itämeren tilaa! Kirjassa kerrotaan esimerkkien kera siitä, miten paljon ihmiset jo tällä hetkellä kuluttavat luontoa ja Itämerta. Jotkut kirjailijoiden kirjoittamat Itämeren suojeluun liittyvät vinkit ovat sellaisia, jotka eivät ole kotona toteutettavia. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi erilaisista kerhoista, joihin voit liittyä. Valtaosan Itämeren suojeluvinkeistä voit toteuttaa kotona ja vieläpä maksutta. Kirjan mukaan voit suojella Itämerta kotona esimerkiksi välttämällä myrkyllisiä torjunta-aineita puutarhassa ja vähentämällä pyykinpesua.

Itämeren tila on tällä hetkellä paljon huonompi kuin luulin, sillä kirjasta kävi ilmi sen lähes katastrofaalinen tila. Meidän kaikkien on vaikutettava Itämeren tilaan ainakin hieman positiivisesti, jotta saisimme sen saastumisen vähenemään lähivuosina. Saastumisen vähentäminen oli kirjan tärkein oppi, jonka kirjailijat halusivat varmasti meille lukijoille kertoa. Kirjan sivujen alareunaan kirjoitetuista linkeistä voit käydä lukemassa lisätietoa, jos jokin asia jäi vielä epäselväksi tai jäit miettimään sitä.

Uskon, että kirja on varmasti sinulle mieleinen, jos olet vähänkään kiinnostunut Itämeren tilasta. Sinun ei tarvitse tietää Itämerestä juuri mitään, mutta voit silti nauttia ja lukea kirjan!

← Takaisin
seuraa meitä