Kirja-arviot
14.6.2024
|
Maija Jaako, 16v

Harjoitus tekee mestarin

kansikuva

Karen M.McManus: Yksi meistä on palannut (Suom. Inka Parpola, WSOY 2023).

Bayviewin onnettomuuksien riepottelema pikkukylä ei milloinkaan saa rauhaa, kun jälleen kerran uusi peli käynnistyy, tällä kertaa kuolettavammin kuin koskaan ennen. Kirjassaan Yksi meistä on palannut  Karen M.McManus palaa ensimmäisten teostensa Yksi meistä valehtelee ja Yksi meistä on seuraava tapahtumapaikkoihin ja hahmoihin. Mitä tapahtuu, kun uuden pelin säännöt ovat tuntemattomat ja kaikki salaisuudet lopulta paljastuvat?

Kirja alkaa Addy Prentissin, yhden Bayviewin nelikon jäsenen näkökulmasta. Koko kylää ovat viimeisten parin vuoden aikana säikytelleet erilaiset tapahtumat, jotka Simon Kelleherin yritys lavastaa nelikko lukiolaisia murhasta on saanut liikkeelle aiheuttaen melkoisen dominoefektin. Jake Riordan, Addyn entinen poikaystävä, sekä Simonin läheinen ystävä olivat tämän apuna lavastusyrityksessä, josta hän joutui telkien taakse. Nyt uudessa oikeudenkäynnissä päätetään, että Jake voidaan vapauttaa ehdonalaiseen.

Uutiset ovat järkytys koko Bayviewin murhakerholle, joka koostuu aikaisempien kirjojen hahmoista, kuten Bayviewin nelikosta ja heidän ystävistään. Kun jonkin ajan päästä Jaken vapauttamisesta mainostaululle ilmestyy teksti: “Aika aloittaa uusi peli, Bayview”, luulevat kaikki aluksi sen olevan vain huonoa pilaa, kunnes yksi kerhon jäsenistä katoaa. Se herättää heidän epäilyksensä, ja he alkavat yhdessä tutkia asiaa selvittääkseen, kuka on vähitellen kuolettavaksi muuttuvan pelin luoja.

Kirjassa sattuu ja tapahtuu jatkuvasti, eikä sitä lukiessa takuulla täysin tylsisty. Tekstin tyyli on hyvin nykyaikaista, ovathan kirjan henkilöt nuoria. Kirjassa kuvattiin hyvin tiettyjen hahmojen tunteita ja olotiloja, kuten ahdistusta ja pelkoa. Karuja asioita ei kaunisteltu, ja murhamysteeriä lukuun ottamatta kirjan tarina tuntui aidolta, sillä käsitteli myös arkipäiväisiä aiheita.

Ennen tämän kirjan lukemista suosittelen ehdottomasti lukemaan sen aikaisemmat osat uudelleen. Aikaisempia nimiä ja tapahtumia tuotiin esiin jatkuvasti, mikä meinasi laittaa pään sekaisin ja tiputtaa kärryiltä useamman kerran. Kirjan ensimmäisellä sivulla sijaitseva nimiluettelo onneksi auttoi hieman nimien ja hahmojen yhdistämisessä toisiinsa.

Kirjan juoni oli koukuttava, ja jatkuva näkökulmien vaihtuminen kappaleissa auttoi ymmärtämään eri hahmojen ajatuksia ja taustoja. Pidin varsinkin kappaleista, joissa saatettiin hypätä jopa kuusi vuotta ajassa taaksepäin, jo kuolleen hahmon muistoihin.

Karen M. McManusin tuotanto on pääasiassa arvoituksellisia mysteereitä ja jännittäviä juonenkäänteitä, eikä tämäkään kirja poikennut aiemmista. Kirjan lukeminen tuntui sujuvalta ja helpolta. Loppuratkaisu oli mahtava ja koko trilogian ydin avautui täysin uudella tavalla, päättäen Bayviewin mysteerit palaamalla sinne, mistä kaikki alkoi.

← Takaisin
seuraa meitä