Kirja-arviot
7.10.2020
|
Onni Pirinen, 14v

Hauska opas klassikoista

Taltuta klassikko kansikuva

Maria Laakso: Taltuta klassikko!, Tammi 2019

Mikä on klassikko? Entä miten tunnistaa klassikon? Mielestäni kirjasta löytyi hyvä vastaus kumpaankin kysymykseen. Klassikko on jokin tärkeä ja ansioitunut teos, jota luetaan vuosikymmenestä ja jopa vuosisadasta toiseen, ja klassikon tunnistaa painosmääristä, kirjahyllyratsioilla, äidinkielenopettajan mielipiteellä sekä adaptaatioiden määrästä. Tietyt klassikot ovat niin vanhoja, että niiden kieliasu on erilainen tai vaikea lukea.

Kaikista kirjassa käsitellyistä klassikoista olin jo aikaisemmin kuullut, mutta en itse ole vielä lukenut yhtään alkuperäistä klassikkoa, vaikkakin nuorempana luin Mauri Kunnaksen adaptaation Seitsemästä veljeksestä nimeltään Seitsemän koiraveljestä. Sanasta adaptaatio minulle varmaan juuri kyseisestä syystä tuleekin ensin mieleeni kirja Seitsemän veljestä.

Taltuta klassikko! auttaa lukijaa taltuttamaan seuraavat kahdeksan klassikkoa: Elias Lönnrötin Kalevala, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Minna Canthin Työmiehen vaimo, L. Onervan Mirdja, Edith Södergranin RunojaAino Kallaksen Sudenvaimo, Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen ja Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Taltuttaminen tässä kirjassa tarkoittaa klassikon juonen, lukutavan, kirjoittajan taustatarinan ja muun tiedon selittämistä tiivistettynä. Kirjasta erityisen tekee taltutusten lisäksi Johanna Rojolan hauskalla ja erikoisella tyylillä piirtämät abstraktit kuvat ja kuviot, jotka eivät yleensä liity sivuilla olevaan tekstiin, mutta tuovat  teokseen ilmettä.

Taltuta klassikko! on klassikoiden taltuttamisen takia monipuolinen kirja, jota voi käyttää klassikoiden lukemisen oppaana. Kyseinen kirja on myös mielestäni hauska ja siinä oli yllättävän monta samaistuttavaa vitsiä ilkeistä äidinkielen opettajista ja todentuntuisista tilanteista. Kirjassa yleinen asia vaikuttaakin olevan nuorille sopiva suorapuheinen, samaistuttava ja joskus hieman synkkä huumori, joka saa nuoret haluamaan lukea kyseiset klassikot. Tällaisia teoksia voisi olla enemmänkin, sillä kirjan taltutusten takia minun ainakin tekee mieli lukea KalevalaSeitsemän veljestä ja Sinuhe egyptiläinen, koska pidin kyseisten kirjojen taltutuksista. Eniten kuitenkin pidin Kalevalan taltutuksesta, sillä siinä kerrottiin mielestäni tarkasti kirjan tarinasta, suositeltavasta lukutavasta, joka on laulahtelemalla ja hahmojen luonteista, joiden takia kirja alkoi kiinnostamaan minua.

Mielestäni kirja oli hyvä, hauskan suorapuheinen, samaistuttava vitsien ja tilanteiden kannalta sekä sopiva opas klassikoille. Mielelläni suosittelisin teosta kavereilleni ja muille tutuilleni tai kenelle tahansa, jota lukukärpänen on puraissut. Kirja mielestäni sopii nuorille, sillä se on kirjoitettu hauskasti ja arkityylillä. Kirjaa suosittelisin siis noin 13 vuoden ikäisille ja eteenpäin niille, jotka ovat kiinnostuneita lukemisesta.

← Takaisin
seuraa meitä