Kirja-arviot
4.12.2019
|
Tomas Soosalu, 14v.

Hauska vai surullinen?

Jenny Jägerfeld: Comedy Queen (suom.  Katriina Kauppila), Otava 2019

 

Koulua käyvä 12-vuotias Sasha on juuri menettänyt äitinsä ja yrittää selvitä päivä päivältä isänsä kanssa. Sashan äiti sairasti masennusta ja teki traagisen itsemurhan. Sasha kokee, että hänelle koituu sama kohtalo, jos hän ei muuta tapojaan heti, joten Sasha laatii listan äitinsä tekemistä asioista ja kokee, että jos tekee ne toisin, hän ei kokisi äitinsä traagista kohtaloa itse. Sasha piilottelee asiaa kokonaan isältään, ja se aiheuttaa kommunikointiongelmia heidän välilleen.

Sashan opettaja Cecilia on huomannut Sashan yhtäkkisen käyttäytymisen muutoksen ja soittaa Sashan isälle huolestuneena ja kehottaa menemään lapsipsykologille. Sasha ja hänen isänsä menevät psykologille, mutta Sasha ei halua kertoa listasta ja yhtäkkisestä käyttäytymisen muutoksesta. Sasha kokee psykologin käyttäytymisen hyökkäyksenä ja piilottelee todellista itseään.

Sasha muistaa, miten hänen äitinsä kertoi ihmisistä, joilla on “funny bones”. Se tarkoittaa ilmaisuna ihmistä, joka osaa kertoa ja soveltaa vitsejä tilanteen mukaan. Sasha päättää hankkia itselleen funny bonesin keksimällä vitsejä ja pyrkimällä koomikoksi. Sasha saa kolmen minuutin keikan paikallisella kamikaze comedy -klubilla ystävänsä Ossin ystävän kautta. Ossin kaveri vetää komediakeikkoja ja antaa Sashalle vinkkejä, jotka tulevat käyttöön kolmen  minuutin ajan.

Sashan listalla tärkeimpiä sääntöjä oli, että ei saisi huolehtia mistään elävästä, mutta tilanne huipentuu, kun Sashan isä aikoo hankkia Sashalle koiranpennun. Sasha on aina pienestä asti halunnut koiran ja suhtautuu tilanteeseen skeptisesti laatimansa listan takia.

Kirja oli minun mielestäni loistava ja koukuttava. Tykkäsin erityisesti siitä, että kirjailija oli rohkea tekstissään ja teksti oli selvää. Kirjassa käytetään yllättävän paljon kirosanoja ja kirjakieltä, mutta selvästi voi huomata kirjailijan omistautumisen kirjalle. Kirjan tarinan kertoo minäkertoja. Tykkään, miten taustatietoja ei paljasteta, vaan ne saa selville lukemalla kirjaa eteenpäin.

← Takaisin
seuraa meitä