Kirja-arviot
13.5.2024
|
Lilja Vitikka & Julia Hukkataival, 14v

Hevosen ajatusmaailma

kaksi hevosta

Helena Telkäranta: Hevosen mieli (2023, Arador)

Hevosen mieli on ensimmäinen hevostiedesarjakuvakirja. Kirja on hyvin kiinnostava, jos tykkää, tai on kiinnostunut hevosista ja niiden hyvinvoinnista. Alussa tallille muutti hevonen, joka oli vaihtanut omistajaa monta kerta ja jolla oli ongelmakäyttäytymistä eikä omistaja ollut tajunnut sitä. Sitten pikku hiljaa ongelmia ja niiden oireita alettiin purkamaan eläinlääkärin ja kokeneen hevosomistajan kanssa.

Kirjassa seurattiin pääasiassa uuden tallitulokkaan ja yhden tallilla olevan varsoneen hevosen käyttäytymistä ja elämää. Kirjasta saa tietää, miten ne reagoivat eri tilanteisiin ja olosuhteisiin, ja miten erilaisiin tilanteisiin voi ja pitää reagoida.

Kirjassa kerrotaan hyvin laajasti, miten eri asiat voivat vaikuttaa hevoseen ja sen käyttäytymiseen, esimerkiksi miten hevonen voi alkaa oireilla muuton tai sen takia, että tarhassa on liian vähän tilaa. Oli mielenkiintoista saada tietää, kuinka moni hevosen “ongelma” tai “opittu pahatapa” voikin olla vain kipukäytöstä. Siinä näytettiin myös, miten hevosen voi saada tottumaan erilaisiin tilanteisiin ja esimerkiksi olemaan hevoskuljetusvaunussa eli trailerissa ja menemään traileriin. Tila ja hevoskaverin puute voivat vaikuttaa hevosen käyttäytymiseen ylipäätään ja muita hevosia kohtaan. Oli myös jännä nähdä kirjasta, miten ylipaino voi aiheuttaa kaviokuumetta ja muita sairauksia. Kerrottiin myös erittäin hyvin, miten erilaiset hevosen käyttäytymisongelmat eivät itse asiassa ole itse ongelmia vaan erilaisten ongelmien oireita. 

Vaikka itse olemmekin harrastaneet ratsastusta jo monta vuotta, kirjasta tuli paljon uutta hyödyllistä tietoa ja jopa vähän yllättäviä asioita ilmi. Emme yleensä ole tykänneet tietokirjoista, mutta Hevosen mieli oli todella positiivinen yllätys tietokirjaksi ja sarjakuva teki siitä vielä mielenkiintoisemman, kun näki tilanteet kuvien avulla. Suosittelisimme kirjaa kaikille hevosharrastajille, ihmisille jotka ovat kiinnostuneet hevosista ja niiden hyvinvoinnista, jollekin joka harkitsee hevosaiheista alaa tai hevosen ostamista. 

← Takaisin
seuraa meitä