Kirja-arviot
29.10.2019
|
Saana Seppälä, 15v.

Hieman erikoinen luokkaretki

Anton Lipasti & Roope Lipasti: Luutarhurin tapaus, WSOY 2019

 

Kuva: Wsoy

 

Luutarhurin tapaus on ensimmäinen osa sarjasta Oskari Onniston uskomattomat vastoinkäymiset. Kirjassa yhdistyy huumori ja sarjakuva.

Ensimmäisessä osassa Luutarhurin tapaus, Oskarin luokka on lähdössä pitkään odotetulle luokkaretkelle. Luokkalaiset haaveilevat hienosta retkestä New Yorkiin tai Pariisiin. Kaikkien harmiksi todellinen retkikohde on kuitenkin Oskarin isän omistama kaupungin kaivos. Retkellä ketään ei innosta kaivos, kunnes omituisten asioiden kautta he tapaavat oudompaakin oudomman Luutarhuriksi itseään kutsuvan otuksen, jonkalaista ei pitäisi maanpäällä edes olla olemassa. Siitä alkaa omituisten sattumusten sarja, kun koulussa alkaa tapahtua kummia. Rehtori alkaa selvittämään, kuka on tekojen takana ja lapset yrittävät selvittää, mikä kumma Luutarhuri on ja miten sen saa kiinni. Outojen tapahtumien johdosta lapset joutuvat kohtaamaan mitä omituisimpia asioita.

Kirjan tapahtumat sijoittuivat kaivoksen lisäksi pitkälti koululle. Oskarin mukana seikkailuissa ovat Oskarin hieman erikoinen paras ystävä Antti ja salainen ihastus Venla sekä koko muu luokka. Oskari ja luokkakaverit ovat tiivis porukka ja ratkaisevat yhdessä ongelmia.

Kirja on todella hauska ja viihdyttävä. Se on kirjoitettu hyvin humoristisesti ja on hauskaa ja kevyttä luettavaa. Kirjaa on väritetty lisäämällä sinne hauskoja sarjakuvia Oskarin luomasta supersankari Lepramiehestä, joka pahan paikan tullen saapuu auttamaan. Pienet yksityiskohdat kirjassa, kuten pieni luvusta kertova teksti ennen lukua esim. Luku 6: ”Jonka sisältöä en tod jaksa ryhtyä selostamaan teille. Lukekaa itse, laiskimukset”, ovat kekseliäs hauska lisä kirjaan. Kirjan juoni etenee suhteellisen hyvin, eikä jää junnaamaan paikalleen. Jossain kohti kirja on ehkä hiukan tylsähkö, mutta kaiken kaikkiaan pidin kirjasta.

Roope Lipasti ja Anton Lipasti ovat isä ja poika. Roope Lipasti kirjoittaa sekä lapsille, nuorille, että aikuisille monenlaista kirjallisuutta. Yhdessä he ovat ennen julkaisseet yhteiskuntakriittistä ja humoristista Kimmo Kotka -sarjakuvaa.

← Takaisin
seuraa meitä