Kirja-arviot
23.2.2024
|
Kerttu Hakkarainen, 16v

Huippu jännitystarina, jonka juoni kantaa aivan viimeiseen sivuun asti

kansikuva, kukkia

Suvi Nurmi: Ajankaitsija (Myllylahti, 2023)

Luin kirjan hetkessä! Suvi Nurmen Ajankaitsija oli juuri sellaista luettavaa, mitä tarvitsin syksyn pimeisiin iltoihin. Alettuani lukemaan kirjaa kaikki ajatukseni katosivat ja uppouduin täysin sen maailmaan.

Mukaansatempaavassa tarinassa oli paljon mielenkiintoisia käänteitä, joita en osannut odottaa ja jotka tulivat aivan puskista. Tuntui joskus siltä, kuin katsoisin jännityselokuvaa!

Kirjassa yhdeksättä luokkaa käyvä Essi on pahasti uupunut pitkien koulupäivien ja äitinsä kuntoutuksesta johtuvan taakan kanssa. Hänen isänsä ja pikkusiskonsa taas saavat elää huoletonta arkea, mikä harmittaa Essiä yhä entisestään. Essillä, hänen perheellään ja pienellä joukolla muita ihmisiä on huima kyky matkata ajassa unensa aikana. Syksyn aikana Essi saa kutsun aikamatkaajanuorten salakokoukseen, mikä antaa hänelle pientä toivoa raskaaseen arkeen. Essi myös alkaa käydä maltittomaksi äidin kuntoutuksessa, ja hän alkaa selvittämään tämän karua kohtaloa kaukaa menneisyydestä.

Kirja on genreltään fantasiaa. Mielestäni se ei kuitenkaan ole ihan perinteikästä fantasiaa, sillä monessa kohtaa kirjassa on aivan arkisia tapahtumia. Minusta on upeaa, että kirjan tapahtumapaikkana on Suomi. Tunnistin kirjasta monta paikkaa kotikaupungistani Helsingistä. Se teki kirjan paljon eläväisemmän tuntuiseksi ja toi lähemmäs omaa elämää. Kirjan päähenkilö Essi oli todella samaistuttava, koska hänen läpi käymänsä tunteet ovat erittäin monelle tuttuja nuoruudessa. Uskon, että jokainen kamppailee jossain vaiheessa nuoruuttaan samoista asioista kuin Essi, kuten vastuunoton haasteista, tylsyydestä ja itsensä ulkopuoliseksi tuntemisesta.

Suosittelen kirjaa nuorille, erityisesti yläasteikäisille. Siinä on juuri täydellinen määrä jännitystä, joka kantaa aina kirjan loppuun asti. Vaikka kirja on Routala-sarjan kolmas osa, pääsin juoneen nopeasti mukaan. Mutta jos sattuu olemaan yksi niistä, jotka eivät pidä surullisista kirjoista, en suosittele lukemaan Ajankaitsijaa. Kirjassa nimittäin koetaan paljon läheisten menetyksiä ja karuja kohtaloita.

← Takaisin
seuraa meitä