Kirja-arviot
1.10.2018
|
Juulia Makkonen, 15 v.

”Ihminen lämpenee hitaasti, yllättävän hitaasti”

Kaisa Happonen ja Karri ”Paleface” Miettinen: Revi se, WSOY 2018

Revi se on runokokoelma, joka on koottu mm. tussaamalla ja peittämällä tekstiä sekä leikkaamalla lehdistä ja kirjoista sanoja, jotka järjestetään uudelleen uusiksi lauseiksi.

”Jo ensimmäisenä päivänä maailma oli valmis. Hieman musta, mutta poikkeuksellisen oikeudenmukainen.”

Kirja oli kantaaottava, suora ja silmiä avaava. Se laittoi ajattelemaan. Kirja käsittelee mm. ilmastonmuutosta sekä muita maailman ongelmia. Kirja herättää paljon eri tunteita. Lukiessani sitä nauroin ja ahdistuin. Se on sekoitus kantaaottavia, humoristisia ja herkkiäkin runoja.

Kirjan tarkoituksena on saada lukija löytämään sanat ja katsomaan maailmaa tarkemmin tai toisin. Ja siinä se onnistuikin. Kirja on melko lyhyt ja luin sen muutamaan kertaankin. Lukiessa kannattaa yrittää oivaltaa jokaisen runon merkitys. Silloin kirjasta saa paljon enemmän irti. Lukiessani tuli olo, että haluan itsekin kokeilla koota runoja samaan tyyliin.

Suosittelen kirjaa kaikille, sillä se saa ajattelemaan. Kirja on yllättävän helposti tulkittava, eikä liian taiteellinen. Luovimmat voivat myös innostua kokoamaan itse runoja.

Kuvakirjailija Kaisa Happonen on työskennellyt Ylen lasten- ja nuorten ohjelmissa, juontajana, tuottajana ja toimittajana. Hän on myös kirjoittanut kirjan Mur, eli karhu (Tammi 2016), jonka käännösoikeudet on myyty jo kymmenelle kielialueelle.

Rap-artisti Paleface, eli Karri Miettinen on tunnettu mm. kantaaottavista lyriikoistaan. Ennen Revi se -kirjaa Miettinen on kirjoittanut kaksi muuta teosta: Suomiräpin tekijät (Like 2011) sekä Viides Maamme-kirja Eli ajatuksia suomalaisuudesta (Like 2017).

← Takaisin
seuraa meitä