Kirja-arviot
2.5.2019
|
Sara-Tuuli Antikainen, 15 v.

Illuusion vanki

Henrik Fexeus: Viimeinen illuusio 1 – Menetetyt (Suom. Eeva-Liisa Nyqvist, Jalava 2019)

17-vuotias Ky tuntee olevansa vangittuna nykyiseen elämäänsä ja haluaisi paeta jonnekin, eikä paeta elämästään vanhempiensa tavoin. Tehdessään seinäänsä vahingossa reiän, Kyn uteliaisuus kasvaa ja lopulta hän sahaa seinän reiän suuremmaksi. Seikkailunhaluisena hän päättää lähteä tutkimaan, mitä huoneiden seinien välissä on.

Ky löytää seinien välistä huoneen ja sieltä Jaquinin, joka saa suostuteltua Kyn matkaansa. Kesken matkaa he törmäävät kolmikkoon, Bossiin, Gabriellaan ja Davidiin. Bossi vaatii kaksikkoa liittymään joukkoonsa kertoen heillä olevan kiire. Ky seuraa muita ulos, punaisen rivitalon eteen.

Samaan aikaan Tukholman toisella puolella 15-vuotias Adam kyseenalaistaa kaiken ympärillänsä, mukaan lukien oman järkensä. Kirjaimet vaihtavat paikkaa, tekstit ovat täynnä outoja sanoja, ihmiset puhuvat outoja asioita ja kaiken lisäksi siltaan maalatun graffitin alapuolelle kirjoitettu osoite muuttuu jatkuvasti. Adamin on vaikea erottaa mikä on totta ja mikä hallusinaatiota. 

Eräänä aamuna Adam pelkää menettäneensä lopullisesti järkensä, kun kukaan perheestä ei reagoi mihinkään. Ovikellon sointi todistaa Adamille, ettei aamiaishetki olekaan unta. Oven takaa paljastuu viisi likaista henkilöä. Yksi henkilöistä esittäytyy Bossiksi ja kertoo Adamin olevan vaarassa, ja että hänen on pakko lähteä heidän mukaansa. Lopulta Adam tempaistaan mukaan, kun hopeanharmaa auto kääntyy kadulle. Autosta nousee kolme harmaisiin pukeutunutta henkilöä, joilla ei ole kasvoja ja joilla on silmien paikalla tummat aukot. Outo kirskuva ääni täyttää kaikkien pään, kun he pakenevat kaivonkannesta läpi maan alle. 

Adamille ja Kylle avautuu aivan uusi maailma Tukholman maanalaisessa tunneliverkostossa, jonka olemassa olosta heillä ei ollut aavistustakaan. 

Viimeinen illuusio -trilogian aloittava Menetetyt on mukaansatempaava tarina, jossa lukija on aivan yhtä hämillään kaikesta tapahtuvasta kuin hahmotkin ovat. Henrik Fexeus on Ruotsin suosituin mentalisti, ja sen todella huomaa kirjaa lukiessa. Fexeus osaa täydellisesti imaista lukijan luomaansa realistiseen Tukholmaan. Kirja on samaan aikaan ahdistava ja lumoava.

Menetetyt on ainakin ensilukemalta yksi suosikki kirjoistani. Hyvin kirjoitetut, kysymystä herättävät hahmot sekä ennalta-arvaamaton juoni vievät lukijan mennessään, ja kirja on harvinaisen koukuttava. Nyt en voi kun vain odottaa seuraavan osan ilmestymistä. Jos ikinä törmäät kirjaan jossain, suosittelen ehdottomasti sen lukemista!

← Takaisin
seuraa meitä