Kirja-arviot
24.4.2018
|
Elina Riutta, 20v.

Inspiroiva ja rohkaiseva puhe Harry Potterin kirjoittajalta

J. K. Rowling: Tästä alkaa elämä (Otava 2018)

Kirjailija J. K. Rowling piti puheen vuonna 2008 Harvardin yliopistossa valmistuvalle luokalle, ja monia innoittanut puhe päätyi lopulta kirjan muotoon. Pitämässään puheessa Rowling puhuu itselleen tärkeistä ja läheisistä aiheista, kuten epäonnistumisesta ja mielikuvituksen tärkeydestä. Puheen myötä saa myös hieman kurkistaa hänen elämäänsä ennen Tylypahkaa. Se sisältää muun muassa tenttien läpi keplottelua ja työtä Amnesty Internationalin Lontoon-päämajassa.

Tästä alkaa elämä osoittaa, että Rowling on paljon muutakin kuin maailman myydyimmän fantasiakirjasarjan kirjoittaja, hän on myös erittäin viisas ja tarkkanäköinen. Hänen puheensa inspiroi ja valaa uskoa elämän moniin mahdollisuuksiin. Tästä alkaa elämässä yllätti se, kuinka paljon viisautta ja elämänkokemusta yhteen puheeseen mahtuu. Rowling puhuu suoraan sydämestä opettaen empatian ja mielikuvituksen tärkeyttä sekä ihmisten hyvyyteen uskomista. Yksi tärkeä huomio teoksessa on se, että vaikka koulutus ja opiskelu tarjoavat vapautta, lisäävät ne tiedon mukana myös vastuuta. Suosikkihavaintoni Rowlingin puheesta kuitenkin on, että elämässä pitää ennen kaikkea osata uskaltaa epäonnistua: ”–epäonnistuminen riisuu elämän paljaaksi ja jättää jäljelle vain olennaisen”. Viisauksien ja inspiraatioiden lisäksi puheesta löytyy myös sekä lämpöä että huumoria ja pisteenä iin päälle teoksen kaunis kuvitus on piristävää ja tekstiin sopivaa.

73-sivuinen elämän ymmärrystä ohjaava teos sopii luettavaksi kenelle vain ja milloin vain. Kun tulevaisuudessa epäröin ja mietin suuntaa elämälleni, tulen turvautumaan tähän teokseen, sillä puheesta oivaltaa aina uusia merkityksiä ja elämänohjeita, joita kukin voi ammentaa silloiseen elämäntilanteeseensa. Rowlingin Senecalta lainaamat sanat kiteyttävät kauniisti teoksen sanoman: ”Elämä on kuten kertomus, sen pituus ei ratkaise vaan sen hyvyys”.

 

 

 

 

 

← Takaisin
seuraa meitä