Kirja-arviot
5.1.2024
|
Liina Saario 17 v.

Joulumieli kateissa

kansikuva, hehkulamppu, talo, kuusi

Alice Oseman: Charlien joulu (Suom. Johanna Auranheimo, Tammi 2023). Kirjassa Heartstopper– sarjakuvaromaaneista ja Netflix- sarjasta tuttu Charlie Spring viettää perheineen joulua. 15-vuotiaan Charlien joulumieli on kateissa, eivätkä rankat sukulaiset, typerineen kysymyksineen edesauta asiaa. Charlie on kamppaillut syömishäiriönsä kanssa viime keväästä ja juhlapyhät tuntuvat erityisen vaikealta. Vain Charlien poikaystävä Nick tuntuu helpottavan joulusta aiheutuvaa ahdistusta, vaikka myös Charlien 16-vuotias isosisko Tori tekee kaikkensa auttaakseen pikkuveljeään.

Tarina kerrotaan Torin, Charlien ja Charlien pikkuveljen Oliverin näkökulmasta. Charlien syömishäiriö vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin eri tavoilla ja joulupäivään mahtuu kaikenlaisia käänteitä. Kirjassa tulee myös ilmi sisarten ajatuksia toistaan ja samalla niiden tärkeyttä.

Kirjassa käsitellään vaikeita mielenterveydellisiä ongelmia, mutta pysytään helposti lähestyttävällä ja rennolla tasolla, joka pitää kirjan ja sen lukemisen mukavana. Toisaalta kevytmieliseltä vaikuttava kirja voi eksyä helposti liian nuoren lukijan käsiin. Charlien joulu- kirja on lyhyt, 56- sivuinen kirja, jonka lukee hetkessä. Kirja sopii henkilöille, jotka haluavat innostua lukemisesta ja aloittaa jollakin helpolla. Kirjassa on lisäksi kuvia, jotka saattavat tehdä lukemisesta helpompaa ja hauskempaa.

Pidin siitä, että tarinassa oli monta kertojaa ja näkökulmaa. Se toi tarinaan kiinnostavuutta, ja tarina eteni hyvin kertojien mukana. Kirja erosi kirjallisuudesta, jota olen tottunut lukemaan, jonka takia olin ennakkoluuloinen, mutta pidin vaihtelusta. Toisaalta tyyli ei sopinut minulle ja sarjakuvaromaanit ovat usein tyylilajina hieman haasteellisia, eikä sovi automaattisesti kaikille.

Suosittelisin kirjaa enemmän viihdykkeeksi, kuin itsensä haastamiseksi. Jos sarja oli mieleesi, kannattaa kirja ehdottomasti lukea!

← Takaisin
seuraa meitä