Kirja-arviot
28.8.2018
|
Sofia Blomberg, 17 v.

K15

Salla Simukka: Sammuta valot!Sytytä valot!, Tammi 2018

Salla Simukan uusi kirja on kertomuskokoelma, joka sisältää pieniä, kauheita ja kauniita tarinoita nuorten elämästä.  

Kauniit tarinat nuorten elämästä käy läpi erilaisia tunteita, kuten itseluottamusta. Parisuhteessa oleva tyttö ei uskalla näyttäytyä valossa, mutta osoitukset kumppanilta muuttavat asiaa. 

Identiteettiä käydään läpi tarinassa “Ariel”. Ari on salaa harrastanut dragia ja oppinut meikkaamaan Youtube -videoiden avulla. Hän on varastanut meikkinsä siskoltaan ja äidiltään. Hän ei uskalla kertoa parhaalle kaverillensa Mikaelille. Hän aikoo esiintyä Arielina, disney prinsessana koulun lavalla kykykilpailussa. Yleisö pitää esityksestä ja Ari kokee arvostusta. Esityksen päätteeksi Ari saa selville, mitä hänen paras ystävänsä oikeasti ajattelee hänestä. 

“Ranneke” on tarina Villen ajatuksista ja tuntemuksista rakastettuaan kohtaan. Tarina siitä, mitä hän oikeasti ajattelee sanottuaan “ei-oikeastaan mitään”. Kaiken sen hän uskaltaa jakaa. 

Kauheat tarinat nuoruudesta käy läpi kauheita asioita. Ensimmäinen tarina “Sammuta valot” kertoo tytöstä, joka saa mennä kellariin vasta kun on täyttänyt viisitoista vuotta. Pienenä hän oli kuullut tämän, kun oli painanut hissin nappia kellariin ja hissi ilmoitti, että tähän ikä ei riitä. Täyttäessään viisitoista hän sinne vihdoin pääsi. Hän oli käynyt kellarissa jo useasti, mutta sitten hän kuuli kuiskauksen. Tästä hän ei halunnut kertoa vanhemmilleen, joten päätti kertoa ylimmän kerroksen Reetalle, joka kertoo hänelle kellarilapsista. Ja sitten hän saa selville, miksi kellarissa on ikäraja.  

Kauheat tarinat ovat mystisiä, kuten “Koru”, joka saa näkymättömäksi. Miten turhauttavaa on huutaa ja tehdä asioita, mutta kukaan ei näe olemassaoloasi. Tarinat herättävät paljon ajatuksia ja tunteita. Monet nuoret voivat samaistua johonkin asiaan, jota on käynyt elämässään läpi, kuten itsensä etsimiseen, rakkauteen, pelkoon, ulkopuolisuuden tunteeseen.  

Mielestäni kirja oli ajatuksia herättävä. Kirjassa oli hauskaa se, että kirjan kaksi osaa ovat selkeästi erillään. Toinen osa luetaan niin, että kirja käännetään toisin päin. Tarinat olivat kauhua, romantiikkaa, scifiä sekä realismia. Sekoitus kaikkea. Tarinat kuitenkin peilaavat toisiaan. Kirja on osuva nuorille ja nuorille aikuisille. Suosittelen kirjaa kaikille nuorille, jotka ovat ainakin viisitoista vuotta täyttäneitä.  

← Takaisin
seuraa meitä