Kirja-arviot
12.3.2019
|
Alisa Lokkila, 15 v.

Käänteitä ja aikamatkustusta

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli, WSOY 2019

Kirja kertoo 17-vuotiaasta Emiliasta, joka on kuitenkin Miima ja aikuinen Emilia. Eikö olekin sekavaa? Niin minäkin ajattelin lukiessani kirjaa. Kirjassa oli matkan varrella monia yli ymmärrykseni meneviä kohtia. Välillä tuntui, että luin vain kirjaa eteenpäin tajuamatta lukemiani sanoja ollenkaan. Olisin toivonut, että joitain aikaan liittyviä asioita olisi selitetty hieman selkeämmin. Toisaalta se olisi ehkä hieman vienyt kirjan sisällöstä jotain pois.  

Kirjan päähenkilö on Emilia. Hän asuu isoisänsä kanssa eristäytyneessä pikkukaupungissa nimeltä Voiton Kaivos. Emilian äiti on kuollut synnyttäessään Emiliaa ja isä on kadonnut. Isoisä oli eristänyt Emilian muista Kaivoksen lapsista. Ihan syystäkin, koska Kaivosta johtaa Johtaja. Johtaja on lipevä ja antaa itsestään muille aivan erilaisen kuvan kuin oikeasti on. Emilian ainoa ja paraskaveri on fiksu poika nimeltä Mitek. Mitek on kiinnostunut fysiikasta ja muusta tieteestä, ja se tulee esille monta kertaa kirjassa. Tärkeä henkilö kirjassa on Miima. Hän on Emilian kummitäti ja saa Emilian ajautumaan tapahtumiin.

Kirjan alussa Emilia kertoo menneisyydestään ja Kaivoksen historiasta. Mielenkiintoni heräsi kirjaan jo alkuvaiheessa, kun Emilia ja Mitek löytävät vanhan piirustuksen kesähuoneesta. Tapahtuman jälkeen kirjan tarina alkaa kunnolla. Mitek ja Emilia päätyvät kaivokseen ja tapahtuu jonkinlainen onnettomuus. Emilia palaa menneisyyteen, ja siellä alkaa hänen uusi elämänsä. Hän tapaa äitinsä ja muita henkilöitä. Kirjan lopussa on erittäin yllättävä käänne, jota en ollut odottanut ollenkaan. Lukeminen oli sen arvoista!

Kirja oli täynnä käänteitä, ja osan niistä pystyin arvaamaan ennen kuin ne oikeasti paljastuivat. Lopun käänne oli kuitenkin niin huippu, että se korvasi muut. Kirja oli niin koukuttava, että saatoin lukea monta tuntia putkeen, kun en malttanut lopettaa. Kaiken kaikkiaan kirja ansaitsee mielestäni tulla luetuksi. Aion todellakin suositella sitä kavereilleni, ja suosittelen sitä sinullekin, jos vain olet kiinnostunut aikamatkaamisesta ja tapahtumarikkaista kirjoista.

← Takaisin
seuraa meitä