Kirja-arviot
5.6.2018
|
Saana Seppälä, 14v.

Kaikesta selvitään

 

Estelle Maskame: Heittäydy, jos uskallat (Gummerus 2018)

Estelle Maskamen rakkausromaani Heittäydy jos uskallat, kertoo lukion kolmatta luokkaa käyvästä MacKenziestä. MacKenziellä on kaksi parasta ystävää, Will ja Holden, joiden kanssa hän viettää kaiken aikansa.

Kenzien perhe on elänyt surun kanssa jo neljä vuotta. Neljä vuotta sitten he menettivät perheenjäsenen, Kenzien pikkusiskon, joka syntyi kuolleena. Kenzien äiti ajautui juomiskierteeseen, jolla hän lievittää tuskaansa. Kenzie ja hänen isänsä ovat katselleet sitä vierestä neljä vuotta. Eivätkä he ole sanoneet mitään, sillä he eivät tienneet miten, ilman että se satuttaisi.

Viime kesänä Kenzie rakastui poikaan, Jadeniin. Jadenilla on kaksoissisko Danielle, joka oli Kenzien paras ystävä. Kenzien ja Jadenin suhde ei kuitenkaan ikinä ehtinyt virallistua, kun kaksosten vanhemmat menehtyivät traagisessa auto-onnettomuudessa viime elokuussa. Sen jälkeen Kenzie ei enää tiennyt miten olla heidän seurassaan. Miten kohdella surun kanssa eläviä? Hän pelkäsi Jadenin muuttuneen yhtä paljon kuin siskonsakin. Vuoden ajan Kenzie on vältellyt heitä. Vuoden jälkeen asiat ovat kuitenkin taas muuttumassa parempaan suuntaan, ja Kenzie saa taas puhevälit Danielleen ja Jadeniin.

Kenzie saa tietoon auto-onnettomuuden todellisen syyn ja siitä koituu hänelle paljon vaikeita päätöksiä.

Aluksi kirjan juonesta oli vaikea saada kiinni ja alku oli hieman tylsähkö, mutta sivu sivulta kirja vei enemmän mukanaan ja lopuksi sen lukemista ei olisi tehnyt mieli lopettaa. Kirjan juoni oli selkeä ja yksinkertainen, mutta se selkeni kunnolla vasta kirjan loppupuolella. Kirjassa oli koko ajan sopivasti toimintaa, eikä juoni junnannut paikoillaan.

Kirjan henkilöt oli kuvattu hyvin ja heistä sai selkeät mielikuvat, joka teki lukemisesta mukavampaa. Heidän tunnetilojaan kuvattiin myös hyvin.

Kirjan viesti toi hyvin esille, miten eri tavoilla suru ja menetys vaikuttavat ihmisiin ja heidän elämiinsä. Miten eri tavoilla ihmiset käsittelevät surua, ja miten pitkänkin ajan jälkeen asiat saa korjattua, jos vain itse haluaa.

Kirjaan on ehkä hieman vaikea samaistua, jos ei ole menettänyt läheistä ihmistä tai elänyt menettäneen kanssa, mutta kirja oli hyvin ymmärrettävissä ja kirjan tunnelmaan pääsi hyvin mukaan.

Kenzie pohti kirjassa tärkeitä valintoja. Mikä on oikein ja mikä väärin. Kelle kertoa ja miten, ja jos hän kertoo, ketä hän satuttaa ja miten? Kenzien pohdinnat olivat joissakin tilanteissa hyvin samaistuttavia ja ymmärrettäviä.

Kirja käsittelee synkkiä aiheita, surua ja menetystä, mutta kirja oli hyvin tasapainotettu ja sisälsi myös paljon romantiikkaa ja iloisia hetkiä. Kirjassa oli paljon surua, joka nostatti itsellekin kyyneleet silmiin, mutta myös iloisia hymyilyttäviä hetkiä.

 

← Takaisin
seuraa meitä